“Metalni radnici” bivše Jugoslavije

0
commons.wikimedia.org/Milosppf

Poznato je da se na teritoriji bivše Jugoslavije rodio pozamašan broj kvalitetnih hard rok i hevi metal bendova, od kojih su neki i danas aktivni.

Iako je dobar deo ovih muzičkih sastava bio poznat samo obožavateljima rokenrol kulture, “Divlje jagode” su ostvarile ogromnu popularnost, ne samo u SFRJ već i širom sveta.

U maju 1977. godine, u Zagrebu, gitarista Sead “Zele” Lipovača formira “Divlje jagode” čiju su prvu postavu, pored njega, činili pevač Toni Janković, basista Nihad Jusufhodžić i bubnjar Adonis Dokuzović.

Godine 1979. objavljuju prvi album koji nosi isto ime kao i bend. Na njemu se nalaze balade koje su i danas veoma popularne kao što su “Krivo je more”, “Jedina moja” i “Mojoj ljubavi”.

Dve godine kasnije izdali su “Stakleni hotel”, album na kom se može primetiti promena zvuka koji poprima oblik “hevi metala”. Takođe došlo je i do promene u postavi benda pa je “dužnost” basiste preuzeo Alija “Alen” Islamović. Oni koji preferiraju mekši zvuk i emotivnije tekstove mogli su i ovde pronaći neke balade, na primer “Potraži put”.

Ubedljivo najprimetnija promena zvuka dogodila se 1982. kada Islamović u ruke uzima mikrofon i zajedno sa Lipovačom stvara remek delo. Mali je broj ljudi koji nikada nisu čuli pesmu “Motori”, koja bi se mogla nazvati i himnom bajkera tog doba. Ova brza i energična kompozicija služi kao “uvertira” u istoimeni album.

Čarobnjaci” stižu godinu dana kasnije, i sa sobom donose solaže svetskog kvaliteta. Više nije bilo dileme, Lipovača je jedan od najvećih “virtuoza” na gitari u regionu, a i šire.

Album koji im je možda i doneo najveću slavu je “Vatra”. Ovog puta Islamović se fokusirao samo na svoje vokalne sposobnosti pa se na bas gitari našao Zlatan Čehić. Jedna od pesama na albumu snimljena je na engleskom jeziku i nosi naziv “Touch Me Little Girl”. Koliko je “Vatra” bila poznata i kvalitetna pokazuje i činjenica da je švedski metal bend “Enforcer” 2019. godine obradio pesmu “Let na drugi svijet” pod nazivom “To another world”.

Par godina kasnije “Divlje jagode” objavile su i studijski album na engleskom jeziku koji je nosio naziv “Wild Strawberries”.

To je ujedno bio i poslednji album na kom se pojavljuje Islamović jer na njegovo mesto 1987. godine dolazi Mladen “Tifa” Vojičić, koji sa bendom snima jedan album – Konji.

Najzapamćenija pesma sa ovog izdanja je “Zauvijek tvoj”, balada koja se i dan danas “vrti” po radio stanicama širom Ex-YU. Na “Konjima” se našao i instrumental “Turski marš”.

U periodu od 1989. do danas promenili su nekoliko pevača među kojima je bio i Zlatan Stipišić “Džiboni”.

Za vreme svoje karijere “Divje jagode” su objavile 11 studijskih albuma i nastupale širom Evrope i Australije.

Uz njih su odrastale generacije, pesme su im i danas popularne, i ostaće upamćeni kao jedna od najsvetlijih tačaka balkanske scene čija će muzika “živeti” večno.

“Divlje jagode” i dalje rastu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here