Mi obnavljamo hram i on obnavlja nas

0

Zahvalan dijasporcima: Vojislav Odavić, starešina hrama
 

Saznavši tako da tome još nije kraj, kao i to da je potrebno još sredstava da bi se nastavili radovi, porodica Damjanović iz Sidneja, poželela je da se pridruži brojnim plemenitim darodavcima širom sveta i podrži obnovu svetinje. Oni su nedavno posredstvom Redakcije "Vesti" poslali prilog od 200 dolara, koji su se ubrzo našli u rukama starešine ovog hrama, kada je posetio beogradsko Dopisništvo kako bi preuzeo prilog.
 

Bog vas blagoslovio

Protojerej Vojislav Odavić je, podsećanja radi, smogao snage i prošle godine odlučio da bez novca, uzdajući se u Boga, obnovi oronulu crkvu koja potiče iz 19. veka. Kaže da je to bilo neophodno pošto je nakon donošenja čestica moštiju Svete Petke, postala mesto hodočašća za brojne vernike iz Srbije, ali i zemalja u okruženju i dijaspore.
– Da nije bilo plemenitih priložnika iz naše evropske i prekomorske dijaspore, danas ni krova ne bi bilo. Još jednom, hvala svima koji pomažu da se hram obnovi. Neka ih Bog blagoslovi i podari svako dobro – poručuje otac Vojislav Odavić, starešina crkve.

– Osim dijaspore i ovako blagočestivih ljudi, činjenica je da se skoro niko nije setio da pomogne preporod hrama. Zato se svima od srca zahvaljujem, kao i Damjanovićima koji su pomogli da stignemo do ovde gde jesmo. Svakome darodavcu ime pominjemo na bogosluženju i tako će uvek biti. Mi obnavljamo hram i on obnavlja nas. Bog sve to upravi, njegova sila je velika i bez nje čovek ne može ni preko praga. Onaj ko misli da je veliki, bez Božje pomoći neće daleko poći… – rekao je protojerej Odavić, dodavši:

– Nikad neću zaboraviti vaš prvi poziv, kada smo krenuli da obnavljamo crkvu. Nismo imali ni za gvožđe, niti bilo šta od građe ili materijala kako bismo nastavili radove. Rekli ste nam da je stigla pomoć vaših čitalaca za obnovu. Pa, zar to nije Božja promisao i slava? Osim naših zemljaka u rasejanju, istina, pomaže nam i Kolubara na čelu sa Miloradom Grčićem, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Oni će nam narednih dana uraditi struju i stolariju, a posle toga ćemo početi sa malterisanjem.

Crkva Svete Petke selu Petka kod Lazarevca, ukrovljena je uz Božji blagoslov i zahvaljujući dobrim ljudima, pre svega onima iz dijaspore koji preko Humanitarnog mosta "Vesti" pomažu i rekonstrukciju ove svetinje. Kompletna obnova biće završena kada se uradi elektroinstalacija, srede podovi, postave prozori i ikonostas, uradi ikonopisanje.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

– Crkva je, kao što znate pokrivena, a čestice moštiju Svete Petke, koje se nalaze u crkvi, kao i vernici na bogosluženjima, više ne kisnu. Ipak, obnovu treba dovršiti, a novca za sada nema dovoljno. Najvažnije je da sve uradimo kako treba i dolikuje, jer će svetinja ostati budućim generacijama. Crkva treba da ujedinjuje ljude, a naročito da mališanima pruži podršku u odrastanju, kako bi spoznali svoju veru, kulturu i tradiciju što bolje moguće – kazao je otac Vojislav.
 

Radovima nikad kraja
 

Na rastanku, istakao je i ponovio da se bogomolja obnavlja isključivo od dobrovoljnih priloga vernika i da svi oni koji pomažu iz ljubavi prema pravoslavlju i poštovanja prema Svetoj Petki ugrađuju sebe u ovu svetinju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here