Tanjug
Milan Radoičić

Doskorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

“Obaveštavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije u predelu Banjske”, naveo je Radoičić u izjavi.

Kako dodaje, razlog njegovog vraćanja na KiM bio je da “ohrabri narod u otporu režimu Aljbina Kurtija“”.

Radoičić je u izjavi istakao da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namerama obavestio jer su se već ranije razišli u određenim stavovima.

“Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od okupatora, a ovaj čin nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga od vlasti Srbije i lokalnih struktura, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo do tada već imali razlike u stavovima”, navodi se u pisanoj izjavi Radoičića.

Radoičić je naveo i da su se Srbi na Kosovu u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivog rezultata što, prema njegovom tumačenju, prištinska strana nije shvatala kao dobru volju i stvaranje preduslova za pregovore, već kao slabost.

“Kosovski policajac stradao slučajno”

U nedelju 24. septembra u selu Banjska je ubijen kosovski policajac, posle čega je usledila akcija specijalnih jedinica kosovske policije usmerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska. U akciji su ubijena trojica Srba, poreklom sa severa Kosova.

Radoičić je u svojoj pisanoj izjavi naveo da je do stradanja kosovskog policajca, nakon čega je počeo žestok okršaj na obe strane, a Petronijević je kasnije, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je prema informacijama koje on ima, policajac stradao od eksplozije, a ne od metka.

– I to od eksplozije koja nije namenjena niti njemu niti bilo kom drugom – rekao je Petronijević, napominjući da on sam nije bio tamo.

“Nismo nikakvi teroristi već borci za slobodu sopstvenog naroda”, poručuje se u pisanoj izjavi Radoičića u kojoj se dodaje i da trojica Srba koja su stradala u obračunu sa Kosovskom policijom nikada neće biti zaboravljena.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here