EPA/Antonio Bat
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Dok se predsednički kabinet u Hrvatskoj priprema za primopredaju vlasti u februaru, analitičari crtaju obrise buduće politike Zorana Milanovića. Između ostalih i to kakvi će biti odnosi sa susednim zemljama. Kada je u pitanju Srbija, kaže politički analitičar Dragan Bagić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, “možda će biti i oštriji prema predsedniku Aleksandru Vučiću, nego što je bila Grabar Kitarović”, piše Dojče vele.

Komentar jednog nemačkog medija da je Hrvatska na ovim izborima izabrala normalnost Bagić potvrđuje, s obzirom da je to bio faktor mobilizacije među biračima centra i levog centra.

– Zoran Milanović u proteklom periodu nije bio omiljena osoba među tim biračima. Jedan od razloga jeste percepcija rezultata njegove vlade. Drugi razlog je njegovo koketiranje sa suverenizmom. Tako da ne možemo reći da je on pobedio isključivo zbog sebe, ali uspeo je te birače da uveri da će braniti neke osnovne vrednosti koje su im važne – kaže Bagić za DW.

– Ti birači su mislili da su te vrednosti ugrožene i da dosadašnja predsednica nije učinila dovoljno da ih odbrani. Kolinda Grabar Kitarović je slala dvosmislene poruke, koketirala je s radikalnom desnicom koja je te civilizacijske vrednosti, a koje se mogu svesti pod pojam “normalnost”, dovodila u pitanje – navodi analitičar.

S druge strane, centralna tačka kampanje HDZ bila je tvrdnja da Milanović ne može biti predsednik svih hrvatskih građana, s obzirom na to da Hrvatsku deli na “mi” i “oni”. To je posledica Milanovićeve izjave sa stranačkog skupa iz 2015. godine. “Ili mi ili oni. Pritom ne mislim ni na kakav obračun, nego na jasan izbor između dobrog i lošeg, između svetlog i tamnog”, rekao je tada novi hrvatski predsednik.

Što se politike prema susednim državama tiče, Bagić ne očekuje promene.

“Kada je reč o Bosni i Hercegovini, Milanović je jasno pokazao da je zagovornik nekih zahteva koji dolaze iz hrvatskog korpusa u toj zemlji. Prvenstveno kada je reč o političkom statusu Hrvata kroz izborni zakon. To je sličan smer kao i do sada. Možda će imati nešto drugačiju taktiku. Možda će biti bolje primljen u Sarajevu i u tom smislu, možda će moći više da uradi od dosadašnje predsednice”.

Kada je u pitanju Srbija, kaže Bagić, “možda će biti i oštriji prema predsedniku Aleksandru Vučiću, nego što je bila Grabar Kitarović”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here