EPA/Martial Trezzini
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Srbija mora da prihvati da je Kosovo nezavisno, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

– Srbija mora da shvati i prihvati da je Kosovo nezavisno. Nažalost, to ne prihvata još nekoliko članica Evropske unije – rekao je Milanović.

Dodao je da je na samitu NATO prošle godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, jedini pozvao da evropske zemlje, koje još to nisu učinile, priznaju Kosovo.

– Ali to ti je kao da govoriš sa zidom. Neke države ga nisu priznale jer se boje presedana koji bi se mogao eventualno, u nekom kriznom trenutku, u nekom padu imuniteta, primeniti i na njihove države i da njima nešto bude uzeto – rekao je Milanović.

Poručio je i da treba da se prestane sa ponavljanjem da je Kosovo Srbija. „Nije brate, gotova stvar“, dodao je.

Kosovo još nije priznalo pet članica Evropske unije – Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija.

Nekoliko desetina vojnika Kfora povređeno je juče popodne u sukobu sa srpskim demonstrantima u opštini Zvečan na severu Kosova.

Srpski demonstranti, među kojima takođe ima nekoliko desetina povređenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom nakon izbora koje su Srbi bojkotovalu.

Na Kosovu se nalaze i pripadnici 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON), učesnici u misiji Kfora.

19 COMMENTS

  1. Kosovo je Srbija . Hajduk je srpski klub..Ustase su hrabar narod jer se ne niceg ne boje nego niceg ne stide.Hrvati jedina nacija na svetu koja je imala logor za decu :SRPSKU decu….Dubrovnik je srpski grad i treba ga Srbija staviti u svoju kulturnu baštinu ….itd itd …a Milovanović je mali rusko americki potrcko

  2. Pa ne da nije samo pet Evropskih drzava priznalo Kosovsku drzavu nego tu ima jos preko sto clanova UN koje nisu priznale tu laznu drzavu. Znaci ta lazna drzava postoji samo kao projekta SAD i NATO pakta. I na tome ce ostati.

  3. Срби из Републике Српске Крајине имају веће право да имају своју државу него Шипари на српском Косову и Метохији.

  4. Ti imas šta da kažeš kraina je isto sto
    i Kosmet pa šta ste vi uradili to će i
    Srbija da uradi sa K albancima!

  5. Ovaj hoce samo da izprovocira reakciju eto ti nato sto zeli mir. Srbi drzitese mira i budite uzdrzani u evropu pisu kako srbi napadaju.

  6. Не секерија се сестро…и ви сте били аустриски коњушари…и ето постадосте држава. Само полако…

  7. U pravu je Zoran.Milanovic blefira malo za NATO malo za Rusiju.U njemu ponekad proradi krv svojih srba predaka.To je svima jasno.Zar nije najcistije sr[psko ime i prezime ZORAM MILANOVIC.U Kninu i niskom Polju MILANOVICI su Cisti Srbi

  8. Neka Milanovic kaze da je Istra nezavisna to jest pripada Italiji. Neka se ne igraju junaka u tudjem dvoristu. Sto se junace samo u Zagrebu?Sto ne gledaju da ljudi odlaze trbuhom za kruhom iz Hrvatcke, kao i iz Srbije. Time treba da se pozabave. Iz takozvanog Kosova takodje odlaze ljudi, u velikoj vecini Albanci. Tek ce otici kad krene vizna liberalizacija od 2024. A onda cemo da vidimo porast kriminala po Evropi koje ce to izazvati. Pa Albance sa Kosova i Metohije ne vole ni Albanci iz Albanije.

  9. Kosovo je Srbija…
    Pokri se ušima Milanoviću i ne komentariši Srbe i njihove reči !!! Hrvati nemaju moralno pravo da govore o Srbima jer su u WW2 poubijali 700 hiljada Jevreja, Srba i Roma, i u ratovima tokom raspada Yu proterali 200 hiljada Srba iz Krajne. Oni samo mogu da kevću kao NATO pudlice ili da češljaju konje Nemcima !!!

  10. Ma ko si ti, i šta Hrvatska ima sa Srbijom i KiM? Vratite i vi Istru Italiji, jer ju je vaša NDH predala već četrdeset prve!

  11. Ако Косово није Србија
    Зашто питате Србију за Косово

    Р1244УН је јасна

    КОСОВО ЈЕ СРБИЈА 🇷🇸

  12. Milanovic samo blebece, sad je ustasa, sad je jugosloven, pa veliki Hrvat, onda je prijatelj sa Dodikom, pa primi Anu Brnabic, pa onda nije prijatelj sa Miletom, pa odlikuje ustasku brigadu i komadanta koji je naredio rusenje Starog Mosta u Mostaru, pa ……. on nije vrijedan komentara….stavlja soli na rane..i uziva u tome.

  13. OVDE SVE JUNAK DO JUNAKA, IZ SOBIČKA I KOMPJUTERIČKA SA BEZBEDNE RAZDALJINICE DAJU KOMENTARČIĆE. KOSOVO JE KOSOVO I OSTAJE KOSOVO, SVOJIM KOSOVARIMA I TAČKA. KOME SE SVIĐA SVIĐA A KOME NE IDE BRATE GDE GOD HOĆE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here