EPA/Georgi Licovski
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je uzrok povećanog priliva ilegalnih migranata na granicama Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, odnosno u njenom viznom režimu, i da se to može rešiti tako što bi BiH uvela strožije kriterijume za ulazak na svoju teritoriju.

– Mislim da će se to normalizovati nakon nekog vremena i da ćemo se vratiti na staro – poručio je Milanović.

Milanović je izrazio uverenje da niko u BiH na povećani priliv migranata ne gleda s odobravanjem, preneo je HRT.

“I to je problem viznog režima koji Bosna i Hercegovina ima s nekim državama, odnosno nema s nekim državama čiji državljani slobodno dolaze u Sarajevo, slete na aerodrom i onda dalje idu u promenadu”, naveo je Milanović.

Milanović je rekao da očigledno u BiH postoji “lakomislenost” u pristupu i, kako je naveo, neka iluzija ”zajedničkog bratstva svih Slovena ili svih muslimana” i da to dovodi do povećanog priliva migranata.

Milanović je istakao da smatra da vojska na granicama ne bi bila dobro rešenje.

“Staviš vojsku, biće mrtvih”, naveo je Milanović.

Hrvatski predsednik je rekao da bi najviše trebalo da se angažuju Austrijanci i Nemci, jer migranti uglavnom prolaze kroz Hrvatsku da bi stigli na sever Evrope.

Na pitanje da li je problem u Evropi koja ne uspeva da se dogovori o zajedničkoj politici azila, Milanović je rekao da je Evropa “izgubljena već godinama”.

“Oni su dosta izgubljeni već godinama i ne znaju, u stvari, gde im je glava, gde rep. To je posledica lakomislenosti i fasciniranosti nekim idealima, tipskim rešenjima, kao Evropa bez granica, svi smo Evropljani”, naveo je Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here