Tanjug
Đorđe Milićević

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević izjavio je danas, povodom odluke hrvatskih vlasti da mu zabrane odlazak u Jasenovac tokom posete Hrvatskoj, da njemu kao privatnom licu ne može da bude zabranjeno da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

– Hrvatska je država članica EU, to podrazumeva slobodu kretanja, što znači da meni kao privatnom licu, kao Đorđu Milićeviću niko ne može da zabrani da posetim Memorijalni centar Jasenovac ukoliko Memorijalni centar nije zatvoren, a zatvoren je izgleda samo kada neki Srbin treba da dođe da se pokloni žrtvama. Nikakvu političku konotaciju ta poseta nema – izjavio je Milićević Tanjugu.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske saopštilo je da hrvatska policija nije dozvolila posetu Jasenovcu ministru zaduženom za dijasporu u Vladi Srbije, jer, kako navode, ta poseta nije bila navedena u programu koji im je ranije dostavljen.

– Ne bih se bavio time šta nalaže hrvatski MUP ili bilo koje nadležno ministarstvo u okviru Hrvatske, poštujem zakone država u regionu, uvek to činim gde god sam boravio – dodao je Milićević.

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom kaže da je razlog njegove posete mesnoj zajednici Paklenica bio na poziv meštana da u skladu sa svojim poslom unutar Vlade Srbije, razgovara sa meštanima kao i predstavnicima kulturno-umetničkog društva na koji način mogu da se poboljšaju uslovi života u različitim sferama.

– Definisali smo određene zaključke, ciljeve koje možemo da postignemo, čak i datume kada je reč o nekim konkretnim dešavanjima. Poštujem jasan stav predsednika Srbije da nema mešanja u unutrašnje prilike drugih država, poštujem jasan stav kada je reč o regionalnoj saradnji. Ruka Srbije je uvek pružena svima, a da li će drugi tu ruku prihvatiti i pružiti svoju, to govori o njima – istakao je ministar.

Nakon završene posete u mesnoj zajednici Paklenica, Milićević kaže da je želeo da dođe do Memorijalnog centra Jasenovac koji je odatle udaljen nekoliko kilometara, gde mu nije dozvoljen ulazak.

– Najpre mi je rečeno ‘to je naredba vrha’. Ja sam otvoreno pitao šta to znači vrh, i rečeno mi je ‘vaša poseta je završena’. Šta to znači vaša poseta je završena, kažu ‘ mi ćemo vas otpratiti do graničnog prelaza, vi ste štićeno lice’. Štićeno lice sam kod Memorijalnog centra, a u mesnoj zajednici Paklenica nisam štićeno lice. Nisam bio štićeno lice pre dve nedelje kada sam takođe boravio u Hrvatskoj – objasnio je Milićević.

Prema njegovim rečima, on se osećao potpuno bezbedno i sigurno i rekao da nema razloga da ga bilo ko prati do graničnog prelaza, ocenivši da on “nije ispraćen, već deportovan iz Hrvatske”.

Milićević je istakao da bilo koji zvaničnik države Hrvatske može da dođe u Srbiju i u bilo koji grad u Srbiji, da boravi koliko hoće a da mu bilo šta ne bude nametnuto i zabranjeno.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here