Youtube/Zali for Warringah
Nevil Pauer

Više puta smo na ovim stranicama ukazivali na dvostruke aršine u Australiji, posebno kada je reč o kovid merama. Najnovije dešavanje zabeleženo u Zapadnoj Australiji to samo potvrđuje, a skoro je neverovatno za državu koja je uredila i najsitnije detalje u funkcionisanju javnog života, da pada na tako krupnim stvarima.

Naime, milioner Nevil Pauer suočava se s mogućom zatvorskom kaznom pošto se izjasnio krivim za kršenje strogih zakona o karantinu u Zapadnoj Australiji tokom putovanja privatnim helikopterom.

Tačnije, Pauer (63) i njegov sin Nikolas (36) krajem prošle nedelje su priznali da nisu bili u karantinu po povratku iz Kvinslenda u oktobru prošle godine, što je delo za koje je predviđena maksimalna kazna od 12 meseci zatvora.

Da stvar bude još gora, do kršenja ovih odredbi je došlo od strane čoveka koji je nekad bio na čelu Nacionalne savetodavne komisije za kovid premijera Skota Morisona.

Za ova krivična dela predviđena je maksimalna kazna od 12 meseci zatvora ili novčana kazna od 50.000 dolara.

Tužilac policije je tokom suđenja u Pertu istakao da su otac i sin doveli Zapadnu Australiju u neprihvatljiv rizik, te da bi zatvorska kazna bila odgovarajuća. Međutim, advokat odbrane Sem Vendongen je pozvao sudiju da umesto zatvorske izrekne značajne novčane kazne, jer bi to dozvolilo Paueru, inače predsedniku aerodroma u Pertu i bivšem izvršnom direktoru Forteskju Metals grupe (FMG), da nastavi s radom u odboru.

Vendongen je citirao psihološki izveštaj u kojem se kaže da je Pauer pretrpeo “kognitivne distorzije” izazvane stresom koje su mu pomutile rasuđivanje.

Sudija Elizabet Vuds će kaznu izreći 24. februara, ali je primetila da je ponašanje Pauera moglo da dovede ljude u opasnost.

Bez karantina, pa lagano na bal

U vreme kada je milioner Pauer napravio prekršaj, svi putnici iz Kvinslenda bili su u obavezi da se izoluju 14 dana po dolasku u Zapadnu Australiju. Takođe, morali su da popune G2G deklaraciju o svom nedavnom kretanju. Otac i sin Pauer nisu se ni prijavili za G2G, niti su se izolovali. Ne samo to, nego se i Nevil Pauer pridružio drugim biznismenima i političarima na Teleton balu, sedam dana kasnije, 16. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here