EPA/Philipp Guelland
Ilustracija

Proizvodnja mRNK vakcina u Australiji počeće 2024, saopšteno je posle potpisivanja konačnog sporazuma između savezne vlade, vlade Viktorije i američke biotehnološke kompanije Moderna.

Ove vakcine nove tehnologije, koje su po prvi put masovno upotrebljene tokom pandemije kovida-19, proizvodiće se u novoj fabrici u Melburnu, čija će izgradnja početi do kraja ove godine.

Kako su najavili iz Moderne, postrojenje će imati kapacitet da pravi do 100 miliona doza vakcine svake godine, i to ne samo protiv kovida, već i protiv sezonskog gripa i drugih bolesti.

Australija će biti jedna od nekoliko zemalja u svetu u kojima će se proizvoditi mRNK vakcine, uključujući SAD i Evropu, a postoje planovi i za veliku novu fabriku Moderne u Keniji.

Savezni premijer Skot Morison istakao je da je od ključne važnosti to što će se mRNK vakcine praviti na australijskom tlu.

– Ove vakcine će obezbediti buduću otpornost Australije, ne samo kada su u pitanju pandemije, već i mnoge druge oblasti u kojima moramo da imamo vakcine – rekao je premijer.

On je ovu novu tehnologiju nazvao “naučnom stvarnošću”.

– Pre nego što je počela pandemija kovida, MRNK vakcine su se u velikoj meri smatrale za naučnu fantastiku, a sada su one naučna stvarnost koja se proizvodi u Australiji. Malo je zemalja u svetu koje su uspele da dođu do ove tačke tokom pandemije, a sigurno nijedna na južnoj hemisferi – kazao je Morison.

Generalni menadžer Moderne za Australiju i Novi Zeland, Majkl Azrak, rekao je da se nada da će sarađivati s australijskim istraživačima, kako bi na tržište izbacili različite vakcine i tretmane.

– Juče je to bio kovid, sutra će biti grip i drugi respiratorni virusi u budućnosti. Svi smo videli šta respiratorna bolest može da učini i da uništi i ekonomiju i ljude – rekao je Azrak.
On je istakao da će Australija biti pionir u istraživanju i razvoju vakcine, koja će pokretati sledeći talas mRNK nauke.

– Današnje partnerstvo je desetogodišnji sporazum, ali Moderna gleda i dalje od toga, mi razmišljamo i planiramo za decenije koje dolaze.

Očekuje se da će najverovatnije dve rane adaptacije mRNK tehnologije biti usmerene na sezonski grip i respiratorni sincicijski virus (RSV).

Stotine radnih mesta

Za sada je samo poznato da će fabrika biti izgrađena u Melburnu, a tačna lokacija biće određena dogovorom između vlade Viktorije i Moderne.
Prema rečima saveznog premijera Skota Morisona, očekuje se da će gradnja objekta direktno zaposliti 500 radnika i još stotine njih indirektno, dok će u Moderninom postrojenju kada bude pušteno u pogon, raditi do 200 visoko kvalifikovanih radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here