EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

“Nemačka smatra da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo u postojećim granicama i posle izbora će podržati lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji se uklapa u njihove interese”, rekao je za Kosovo Onlajn karijerni diplomata Zoran Milivojević.

– Kurtijeva platforma odgovara strukturama koje nemaju razumevanja za duge pregovore i za traženje rešenja koja bi podrazumevala dovođenje u pitanje nezavisnosti Kosova. To je politika koja se zalaže za rešenje na osnovu tzv. realnosti, na osnovu priznanja nezavisnosti Kosova i novih granica na ovim prostorima, uključujući Srbiju bez Kosova – rekao je Milivojević.

On smatra da je to nemački stav i da u tim okvirima treba očekivati i dalji razvoj dijaloga.

– To je ono što je Angela Merkel rekla kad je bila poslednji put u poseti Beogradu, za vreme Borisa Tadića. Bila je ideja da se prvo paralelne institucije otklone, pa je to rešeno Briselskim sporazumom. Potpuno je jasno da centrima moći na Zapadu odgovara takav pristup. Kosovska državnost nije potvrđena 12 godina, i to je problem. Nemačka smatra da to treba rešiti, da bi trebalo priznati nezavisnost i da se ta priča završi – ocenio je  Milivojević.

Nemačka će voditi glavnu reč…

Kada su Amerikanci u pitanju, kako navodi Milivojević, od Bajdenove administracije se može očekivati da se priključi Briselu, odnosno da otkloni sve smetnje koje su postojale na relaciji Vašington-Berlin.

– Ono što je bila uloga Grenela i stav administracije da Amerikanci nastupaju pragmatično, da traže rešenja koja idu u prilog stava Srbije da ne razgovaramo o statusnim pitanjima nego o ambijentu, mislim da to otpada. Vašington će se prikloniti i dati zeleno svetlo EU i nemačkoj liniji da o tome pregovara na direktan način, u smislu interesa koji ima većina u EU – da Srbija prizna Kosovo – rekao je Milivojević.

On kaže da je očigledno da će u narednom periodu Nemačka imati glavnu reč uz podršku SAD i to na način kako je to bilo u prethodnom mandatu Baraka Obame, s tim što će sada biti energičniji da se dođe do rešenja.

– Kurti se uklapa u tu priču. Realnost je da Kurtijeva stranka najbolje stoji i sasvim je izvesno da će osvariti najbolji rezultat na izborima. Kurti nije iz prve garniture OVK. On je pušten iz zatvora nakon oktobarskih promena u Srbiji, i na njega Zapad gleda kao nekog ko bi mogao da bude nosilac nove politike, bez OVK i ratne garniture – ukazao je Milivojević.

Projekcije su, kako navodi, da bi posle izbora, Kurti mogao da postane premijer. Milivojević je ukazao da kako god da bude, nakon izbora Srbiju čeka pritisak da prizna nezavisnost Kosova i nove granice.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime