EPA/Clemens Bilan
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Razgovor nemačke kancelarke Angele Merkel i kosovskog premijera Aljbina Kurtija odvijao se sa ciljem stvaranja uslova za nastavak dijaloga, kaže za Kosovo onlajn bivši diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević ističe da je nemačka kancelarka Merkel pokušala da svojim autoritetom izvrši pritisak na novog lidera kosovskih izvršnih vlasti da nastavi pregovore sa Beogradom.

– Razgovor Merkelove i Kurtija odvijao se u kontekstu nastavka diplomatskih pritisaka na prištinske vlasti za nastavak razgovora sa Beogradom. Pokušaj Angele Merkel da iskoristi svoju poziciju i lični uticaj na Kurtija da bi dijalog u junu bio nastavljen je nastavak napora Nemačke u tom pravcu. Kosovo ima podršku Nemačke kada je u pitanju priznanje, ali dijalog mora da obuhvati sveukupnu normalizaciju odnosa, i u njemu ne može da bude razgovora samo o priznanju, kako bi to Kurti želeo – kaže Milivojević i izražava uverenje da jedino Vašington može da izvrši uticaj na prištinske vlasti radi obezbeđivanja nastavka dijaloga.

On ističe da prištinski politički lideri nastupaju sa tvrdih pozicija koje ne stvaraju prostor za pregovore.

– Kurti i Osmani nastupaju sa maksimalističkih i tvrdih pozicija koji ne ostavljaju prostor za dijalog. Govor kosovske predsednice Vjose Osmani na Samitu Brdo-Brioni je to i pokazao kao i izričita prištinska platforma. Prištinske političke strukture sada ne teže samo priznanju Kosova nego kroz usvajanje nove platforme koju su usvojili Kurti i Osmani teže formiranju novog stava u kome bi Srbija trebalo da se prikaže kao uzročnik i vinovnik pogroma, ratnih zločina, genocida i svega što navode – ističe bivši diplomata.

Po njegovim rečima, pokušaj osude države Srbije nema nikakvog osnova, ni pravnog ni političkog, i takva prištinska platforma je unapred osuđena na neuspeh.

– Pokušaj stavljanja Srbije u potpuno novi kontekst krivca nema nikakvu, ni pravnu ni političku osnovu i takva prištinska platforma je unapred osuđena na propast. Svi diplomatski pritisci koji se vrše na Kurtija, predstojeća radna večera u Briselu na poziv Žosepa Borelja, na kojoj će dijalog biti jedna od neizbežnih tema, najavljeni susret Kurtija sa predsednikom Francuske Makronom imaju za cilj da stave kosovskog premijera na realnu i politički moguću poziciju koja će dati šansu dijalogu – kaže Milivojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here