Mnogo toga što se dešava u regionu dovodi u pitanje strateške interese zapadnih centara moći, s druge strane, pozicija Srbije jača i njeni argumenti dobijaju na težini što se naročito vidi na primeru Kosova, jer državnost Kosova nije potvrđena ni posle 12 godina, izjavio je bivši diplomata Zoran Milivojević za Tanjug.

Milivojević je istakao da je Srbija u poslednje vreme na meti zapadne “meke moći” i pritisaka koji imaju za cilj da oslabe njenu međunarodnu poziciju, da je optuže za raspirivanje tenzija u regionu i primoraju da promeni stav i pristane na nešto što ne odgovara njenim nacionalnim i državnim interesima.

Napominuo je i da je suština u čvrstoj poziciji Srbije i njenoj odlučnosti da ostane politički i vojno neutralna i nezavisna po svaku cenu, kao i da ne podlegne pritiscima i nečemu što u ovom trenutku ne odgovara njenim državnim i nacionalnim interesima, kada je u pitanju i pozicija u regionu i pitanje Kosova.

“To je naročito izraženo sada, kada bi trebalo da dođe do obnavljanja dijaloga Beograda i Prištine, za čiju blokadu Srbija ne snosi nikakvu krivicu. Od Srbije ne zavisi nastavak dijaloga, ali zavisi platforma na kojoj će se nastaviti dijalog, a koja ne može da podrazumeva priznanje”, naglasio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, na sceni su ponovo dupli standardi u odnosu prema Srbiji i pokušaji da se Srbija optuži za ono što, kako je kazao, nije kriva, počev od situacije u Crnoj Gori, preko krize u BiH, do pitanja Kosova.

Istakao je da takvi pritisci ne vezuju ruke Srbiji, ali je uslovljavaju da ostane odlučna u svom stavu i jasna u poruci da neće promeniti stav po pitanju Kosova, situacije u BiH i Crnoj Gori i da neće odustati od zaštite interesa srpskog naroda van Srbije u skladu sa međunarodnim normama i standardima.

“Nema govora o odustajanju od političke nezavisnosti i vojne neutralnosti, nema odustajanja od stava oko KiM i toga da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga”, ocenio  je Milivojević.

3 COMMENTS

  1. SRPSKI POLITICARI PONAVLJAJU KAO PAPAGAJI DA SE UKINU TAKSE, A SAMI NEPREDUZIMAJU NISTA. TREBA UKLJUCITI RUSIJU U PREGOVORE I DA SRBIJA PRITISKA DRZAVE KOJE NEPOSTUJU DOGOVORENO I REZOLUCIJU 1244, A TP NESMU DA POMENE.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here