EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je učestvovao u donošenju odluke o slanju vojnih i policijskih snaga na Kosovo.

Ima pravo da odbije svedočenje, ali Specijalni sud ima pravo da ga pod pretnjom kazne pozove da svedoči, izjavio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović.

– Ako se smatra nevinim, onda nije nam jasno zašto takva uplašenost, strah, nervoza i panika kod Đukanovića – ocenio je Bećirović.

Da li će Mila Đukanovića zaista pozvati u Hag kako bi svedočio u korist Hašima Tačija, ostaje da se vidi, ali analiza IFIMES instituta iz Ljubljane je uzburkala ceo region.

Pomenuta vest je u roku od nekoliko sati demantovana iz kabineta crnogorskog predsednika uz komentar “da je reč o jednoj u nizu neistina plasiranih iz organizacije koja se predstavlja kao međunarodni institut”, a Bećirović za “Alo” poručuje:

– Institut ostaje pri tvrdnji objavljenoj u našoj analizi ‘Parlamentarni izbori u Crnoj Gori 2020: Kraj ere Mila Đukanovića’, koju smo dobili iz više međunarodnih izvora. Čini se da je Milo Đukanović demantijem pokazao da mu je važnije šta će misliti njegovo članstvo u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) o njegovom svedočenju u korist Hašima Tačija, nego albanski glasači, i to je politički legitimno. Milo Đukanović je učestvovao u donošenju odluke o slanju vojnih i policijskih snaga na Kosovo. Slobodan Milošević i Momir Bulatović su umrli, tako da je Đukanović ostao jedini živi svedok, koji može autentično svedočiti o dešavanjima na Kosovu, kao svedok-insajder Miloševića, ali i kao svedok-insajder svih naknadnih dešavanja kada se navodno odvojio od Slobodana Miloševića i kada je isposlovao da Crna Gora prizna Kosovo.

Bećirović navodi i da Milo Đukanović ima pravo da odbije svedočenje, ali Sud ima pravo da ga pod pretnjom kazne pozove da svedoči.

– Dakle, Milo Đukanović ostaje krunski svedok Hašima Tačija i Suda. Ako se smatra nevinim, onda nije nam jasno zašto takva uplašenost, strah, nervoza i panika kod Đukanovića. Pravda je spora, ali ipak dostižna. Podsećamo ga da Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES ima specijalni konsultativni status u UN (Ekonomski i socijalni savet Organizacije UN) u Njujorku – poručio je Bećirović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here