Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Mitropolit Joanikije

Iza svih nereda koji su se dogodili na Cetinju i opstrukcije koje su pratile ustoličenje stoji predsednik Crne Gore Milo Đukanović, izjavio je novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekavši da je Đukanović “sve vreme podizao tenzije i preteći pokušavao da crkvenoj ceremoniji da politički karakter”.

Mitropolit Joanikije je prilikom prve liturgije nakon ustoličenja u Cetinjskom manastiru i obraćanja vernicima naglasio da se nijednog momenta nije ni pomišljalo o otkazivanju njegovog ustoličenja u drevnom sedištu Mitropolije.

– Nije bilo pomeranja, niti bilo kakvog otkazivanja događaja u noći između 4. i 5. septembra. Da se ne bi desilo kakvo zlo, posle dužeg savetovanja, vlada Crne Gore je patrijarhu Porfiriju i meni obezbedila helikopter da odemo na Cetinje, gde smo bezbedno stigli. Jeste bilo malo neprijatno što u manastir dolazimo vojnim helikopterom, ali drugačije nije moglo. To je, na kraju krajeva, helikopter države Crne Gore i on pripada narodu. Došao sam na svoje Bogom određeno mesto, koje već osam vekova pripada crnogorskim mitropolitima – ispričao je vladika Joanikije.

On naglašava da je Crkva insistirala da skup zadrži verski karakter i u tome uspela. Uz to, odgovarajući na zahteve policije, Mitropolija je napravila niz ustupaka – odustala od crkveno-narodnog sabora, redukovala goste…

Joanikije je najavio da će Mitropolija raditi na tome da vrati kapelu na Lovćen.

– To je veliki greh koji je napravljen Crnoj Gori i Njegošu. Kao da ne mogu da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu – izjavio je mitropolit Joanikije.

Podsetimo, mitropolit Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a ceremonija ustoličenja kasnila je zbog protivnika koji su blokadom sva tri prilaza Cetinju, tražili da se svečanost održi na drugom mestu. Od ranih jutarnjih časova tog dana izbili su neredi, a mitropolit i patrijarh Porfirije su na Cetinje došli helikopterom, štićeni pancirima i policijskom pratnjom.

Na pitanje kakvi su mu utisci, mitropolit je rekao:

– Dosta je utisaka. Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je Njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i ovoj Mitropoliji i o Crnoj Gori, i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu – rekao je Joanikije na čije prethodno mesto dolazi Metodije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije prisustvovaće ustoličenju novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija koje je zakazano za 26. septembar u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

Odluka o datumu ustoličenja Metodija doneta je na poslednjoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, a patrijarh će, kako je planirano, u Crnu Goru doći dan ranije 25. septembra.

SNP pokreće opoziv Đukanovića

Socijalistička narodna partija (SNP), deo parlamentarne većine Crne Gore, podneće inicijativu Skupštini za opoziv predsednika Mila Đukanovića čim je potpiše najmanje 25 poslanika kako bi se zakazala vanredna sednica parlamenta.

Povod za pokretanje inicijative bila je Đukanovićeva izjava od 28. avgusta, kada je rekao da će doći na protest na Cetinje ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog u tom gradu. U Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik povredio Ustav, iz SNP-a navode da je ovakvim postupanjem Đukanović izvršio grubu povredu člana 14 Ustava koji propisuje da su “verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova”.

Podgrevanje sukoba

Predsednica cetinjske Skupštine Dejana Dizdar zakazala je sednicu Skupštine za utorak 14. septembar, u dnevni red uvrštena je i “građanska” inicijativa za “vraćanje” Cetinjskog manastira raskolničkoj grupaciji oko Miraša Dedeića, takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Odluka koja se donese neće imati pravno utemeljenje, jer je ova svetinja vlasništvo drevne Mitropolije crnogorsko primorske. Najavljena tema samo će podgrejati komite za nove sukobe.