EPA/Milan Kammermayer
Češki predsednik Miloš Zeman

Češko povlačenje priznanja Kosova koje je, u oktobru prošle godine, aktuelizovao predsednik te države Miloš Zeman tokom posete Srbiji, uskoro će, kako objavljuju mediji, biti na dnevnom redu tamošnjeg parlamenta. Inicijativu je podnela Komunistička stranka Češke i Moravske, a njen lider Filip Vojteh tvrdi da Zeman ne krije zadovoljstvo zbog tog njihovog poteza.

Češki predsednik, koji u drugom mandatu vodi svoju zemlju, inače je poznat po stavovima koji ne samo nisu na fonu zvanične politike njegove zemlje, već i što nema dlake na jeziku.

– Volim Srbiju i srpski narod. Ne volim Kosovo – poručio je glasno u oktobru prošle godine čim je iz aviona kročio na srpsko tlo.

Tako je pobrao velike simpatije građana Srbije, mada je upravo on bio premijer 1999. kada je Češka podržala NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. U Beogradu je, tokom obraćanja medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obećao da će videti kako instutucionalno povući priznanje Kosova, dodajući da nije diktator i ne može da nametne stav.

– Iako kao predsednik imam neka ovlašćenja, realna moć mi je ograničena. Odluke donosi vlada sa premijerom – kazao je tada, ali je njegovo obećanje o predlogu povlačnja priznanja našlo put do parlamenta.

Ako nema realnu, ima veliku neformalnu moć, ukazao je univerzitetski profesor iz Praga Miloš Brunclik, koji kaže da je Zeman uticajan u javnosti i da mediji pomno prate šta govori.

Miloš Zeman je rođen u Kolinu, 28. septembar 1944. Dugogodišnji je političar. Bio je i predsednik vlade svoje zemlje, a sada je predsednik Češke u drugom mandatu. Na poziciju broj 1 stupio je posle pobede u martu 2013, a potom trijumfovao na izborima u januaru 2018. U vreme komunističke vlasti u tadašnjoj Čehoslovačkoj bio je ekonomski analitičar, a devedesetih je preuzeo rukovodstvo Češkom socijaldemokratskom partijom. Od 1998. i 2002. bio je premijer. Kritike je trpeo zbog potpisivanja Opozicionog sporazuma sa liderom najuticajnije desničarske ODS, Vaclavom Klausom koji ga je 2002. pobedio na izborima za šefa države. Zeman je tada rekao da se povlači iz politike, ali je ipak 2010. postao lider omanje Partije prava građana i kao njihov predsednički kandidat odneo pobedu.

Na udaru dela javnosti našao se pod optužbom da je državni praznik i 101. godinu nastanka Čehoslovačke pretvorio u privatnu proslavu jer ne samo da na uručenje odlikovanja nije pozvao poslanike opozicije, već mnogi odlikovani, kao i reditelj Emir Kusturica, uglavnom imaju zaslugu u podršci Zemana i njegove orijentacije ka Rusiji i Kini.

Otkrio je da mu je 2015. neko ubacio dečju pornografiju u kompjuter, ali je policija brzo pronašla da je ubačena iz Alabame u SAD i da su informacije u računaru bezbedne. Mnogo ga je naljutila bivša supruga predsednika SAD Donalda Trampa Ivana Tramp, poreklom Čehinja, kada je odustala od zahteva da bude američki ambasador u Pragu, iako joj je Tramp funkciju nudio. Zemana je razbesnelo što je rekla da bi to za nju bilo suviše mnogo posla. Miloš Zeman se dva puta ženio. Iz sedmogodišnjeg braka sa Blankom sklopljenog 1971. ima sina Dejvida. Sa sadašnjom suprugom Ivanom venčao se 1993. i imaju ćerku Katerinu.