Milov antiruski izlet u Ameriku

0

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kao "neprimerene" i "proizvoljne" ocene Ministarstva spoljnih poslova Rusije u vezi s posetom premijera Crne Gore Mila Đukanovića Vašingtonu. Moskva je stavove Đukanovića saopštene tokom pošlonedeljne posete SAD doživela kao "neprijateljske" i "duboko razočaravajuće".
"Iz usta crnogorskog premijera u prestonici SAD su se čuli pozivi za što brži prijem Crne Gore u NATO. U svojim nastupima, Milo Đukanović je takođe dopustio i neprijateljske izjave na račun Rusije, koje u kombinaciji s pridruživanjem Crne Gore sankcijama EU protiv Rusije izazivaju duboko razočaranje", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Podgorica je odbacila te ocene uverena da će odnosi i saradnja dve države nastaviti da se razvijaju "u duhu viševekovne tradicije, i suverenog prava svake države da odlučuje o svom unutrašnjem razvoju i spoljnopolitičkim prioritetima." .
– Sve što je premijer izneo javno i u razgovorima sa američkim
zvaničnicima u skladu je s nacionalnim interesima Crne Gore i njenim spoljnopolitičkim opredeljenjima za članstvo u NATO i EU, i nije antiruski intonirano – saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Đukanović se tokom posete Vašingtonu sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima i održao predavanje u Atlantskom savetu.
Tada je ocenio da postoji međuzavisnost između krize u Ukrajini i "napora na destabilizaciji Balkana" i ukazao da se u regionu, "kao na rezervnom terenu, takođe oštro sukobljavaju pronatovska i antinatovska politika".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here