HELSE
Briljirao na sceni: Nenad Jezdić

U prostorijama Kirchgemeindehaus Neumünster, (Seefeldstrasse 91), na dve uzastopne večeri, 30. septembra i 1. oktobra, građani Ciriha su imali privilegiju da dožive izvanrednu izvedbu kultne predstave “Knjiga o Milutinu” u režiji Egon Savina, a u izvođenju Zvezdara Teatra iz Beograda. Ovo je bilo prvo internacionalno gostovanje remek dela u Cirihu, u organizaciji kulturnog udruženja HELSE.

Višeminutni aplauz upućen Nenadu Jezdiću koji je skoro dva sata na sceni govorio Milutinovu ispovest, vraćao je glumca na poklon nekoliko puta.

– Milutin i njegovo žitije je toliko sadržajno, tačno, da nema šta da se doda. A toliko je važno da se svi naši Milutini, svi koji se nalaze u porodičnim albumima, porodičnom trajanju, da se ta paradigma oživi. Milutin je paradigma istinskog patriotizma, istinske hrabrosti i junaštva. I postavljam pitanje dostojnosti da ja to igram. Sveprisutna mi je sumnja u glavi da li sam uopšte dostojan da makar i tih sat i nešto na sceni budem Milutin Ostojić”, rekao je Nenad Jezdić uoči premijere u beogradu pre dve godine.

Mladi član udruženja HELSE: Luka Tofano sa Jezdićem

Književno delo “Knjiga o Milutinu”, čiji je autor Danko Popović, predstavlja duboku analizu posledica Prvog svetskog rata kroz oči Milutina, seljaka čije priče prepliću bolne trenutke i sudbinu mnogih drugih. Predstava je dočarala suštinske vrednosti života, brige za porodicu i dom, na način koji je dirnuo srca svih prisutnih.

Oduševljenje i duboko razumevanje srpske istorije vidno je bilo na licima publike, posebno mladih poput Luka Tofana (18), člana udruženja HELSE, koji je sa osmehom izrazio svoje oduševljenje i emotivnu povezanost sa predstavom.

Zadovoljni: Maja Kostić, farmaceut, Nenad Jezdić i Mirela Kolaković, stomatolog

Maja Kostić, farmaceut, i Mirela Kolaković, stomatolog, istakle su se kao istinski poštovaoci umetnosti. One su naglasile kako je retkost doći do karata za ovu predstavu u Beogradu, te da su ponosne što su imale priliku da je uživo vide u Cirihu.

Producent Zvezdara Teatra, Dragiša Ćurguz, je otkrio planove za budućnost.

– Ovo je tek početak. Sada se pripremamo za nova gostovanja i turneje širom sveta. U samo dve prethodne godine, ova predstava je oduševila publiku čak 150 puta u Srbiji i regionu. Nakon spektakularne izvedbe u Cirihu, ekipa je odlučna da osvoji svet sa ‘Knjigom o Milutinu’.”

Bolne uspomene

“Knjiga o Milutinu” nas vodi na putovanje kroz vreme, mnogo godina nakon tragičnih dešavanja Prvog svetskog rata. Glavni junak, Milutin, čije tumačenje potpisuje izuzetni Nenad Jezdić, istovremeno glumac i protagonist, nas vodi kroz bolne uspomene koje su obeležile njegov život, ali i sudbinu mnogih drugih. Kroz jednostavne i emotivne rečenice, oživljavaju strahote rata, patnje i gubitka. Milutin, skroman seljak, mudar i pravedan, prenosi nam suštinske vrednosti postojanja: brigu za porodicu, dom i čast. Njegov glas je glas razuma, snažno se protiveći heroizmu koji je zahtevao hiljade života i ostavio zemlju podeljenu i unesrećenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here