Minhen: Uhapšen osumnjičeni za zločine na Kosovu

0

 Aerodrom u Minhenu
 

Za muškarca, starog 35 godina, rođenog u Srbiji, kaže se da je uhapšen kada je sa svojom porodicom iz Čikaga preko Minhena leteo za Tiranu.

 

Ovaj čovek, za kojim je raspisana međunarodna poternica, uhapšen je u specijalnoj kontroli savezne policije na aerodromu u Minhenu, saopštila je policija.

 

Uhapšeni, čije ime se ne navodi, tereti se da je pre više od deceniju učestvovao u zločinima na Kosovu.

 

Nemački list ”Fokus” piše da uhapšenog traže srpske vlasti i da se mora odlučiti o tome da li će on biti izručen u Srbiju, odnosno, da o izručenju odlučuje Viši zemaljski sud u Minhenu.

 

Uhapšeni se, kako se navodi, tereti da je 1999. godine učestvovao u zločinima na Kosovu.

 

Pripadnik grupe Antona Lekaja

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio da je u Nemačkoj uhapšen osumnjičeni za ratne zločine nad civilima u Đakovići u junu 1999, koji je pripadao grupi Antona Lekaja, pravosnažno osuđenog na 13 godina zatvora.

Protiv ovog osumnjičenog postupak je bio prekinut zbog bekstva, kazao je Vekarić i izrazio očekivanje da će biti pokrenut postupak za njegovo izručenje Srbiji.

Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo je 2006. godine pripadnika OVK Antona Lekaja na 13 godina zatvora, zbog ratnog zločina u Đakovici sredinom jula 1999. godine, a presudu je potvrdio Vrhovni sud Srbije. U tom zločinu ubijena su najmanje četiri civila.

Lekaj je sa više saboraca iz OVK ubio Bajrama Krasnićija 14. juna u hotelu "Paštrik", te su, uz saopštenje da se radi o naređenju Ramuša Haradinaja, streljali Zvezdana Ljušaja, Radeta Gagovića i Ređu Šalju, 15. juna 1999. godine u blizini klanice mesa "Agimi" u Đakovici, navodi se u optužnici po kojoj se sudilo Lekaju.

Pre ubistava, četiri dana u hotelu "Paštrik" Lekaj je sa saborcima seksualno i fizički zlostavljao jedanaestočlanu svatovsku povorku Roma otetu u Đakovici 12. juna, kao i dvojicu muškaraca otetih dan kasnije, dodaje se u optužnici.

Sud je utvrdio da je grupa kojoj je pripadao Lekaj delovala je u operativnoj zoni Dukađin kojom je komandovao Ramuš Haradinaj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here