AAP
Savezni blagajnik Džim Čalmers

Stav Savezne vlade je da će se zalagati za povećanje minimalnih plata, i da plate i ostale naknade idu u korak s inflacijom, koja je bila 4,1 odsto tokom 2023. godine.

Komisija za pravedne odnose na radnom mestu, koja svake godine procenjuje da li treba da poveća osnovnu stopu zarada za radnike, utvrdila je značajna povećanja u poslednje dve godine zbog tekuće visoke inflacije.

Minimalna plata trenutno iznosi 23,23 dolara po satu, nakon što je najmanja zakonom zagarantovana zarada povećana za 5,75 odsto u julu prošle godine.

Slabo plaćeni radnici najugroženiji

Vlada će se zalagati da se ovaj trend nastavi, rekavši da je inflacija umerena u odnosu na svoj vrhunac, koji je dostigla u decembru 2022. godine, te da je i dalje iznad ciljane stope od dva do tri odsto, a da se domaćinstva i dalje bore sa pritiscima rastućih troškova života.

– Iako smo postigli dobrodošao napredak u pogledu inflacije i dostigli povratak rasta realnih plata ranije nego što je predviđeno, mnogi Australijanci su i dalje pod pritiskom, posebno slabo plaćeni radnici – rekao je državni blagajnik Džim Čalmers.

Podnesak Savezne vlade koji je predat Parlamentu sadrži tvrdnje da su slabo plaćeni radnici nesrazmerno pogođeni inflacijom, te da je minimalna plata bila važno sredstvo za suprotstavljanje takvoj situaciji.

Ujedno će se istaći da beneficije zbog smanjenja poreza na prihod u julu treba da budu dodatak povećanju plata, a ne zamena za povišice.

– Uprkos povećanju nominalnih plata i povratku godišnjeg rasta realnih plata, realna vrednost dodatnih naknada na platu su erodirana poslednjih godina s obzirom na globalno inflatorno okruženje – stajaće u podnesku uz napomenu da ova tvrdnja ne sugeriše da bi plate trebalo da se automatski povećavaju sa inflacijom, niti da bi inflacija trebalo da bude jedino razmatrana pri određivanju plata.

Povratak realnom rastu plata

Vlada poriče postojanje bilo kakvog znaka spirale plata i cena, i da povećanje plata gorivo za inflaciju.

Mesečna inflacija je porasla 3,4 odsto za 12 meseci, zaključno s januarom 2024, dok je kvartalan rast 4,1 odsto za 12 meseci zaključno sa decembrom 2023.

Ukoliko bi se plate povećale za četiri odsto, to bi za građane značilo dodatnih 36 dolara nedeljno pre oporezivanja.

Prema rečima ministra za radne odnose, Tonija Berka, pregled plata je deo napora da se podstakne rast zarada.

– Podrška vlade Entonija Albanezea slabo plaćenim radnicima u Godišnjem pregledu plata bila je suštinski povratak realnom rastu plata – rekao je ministar Berk.

Kompanije i Koalicija protiv

S druge strane, izvršni direktor Australijske privredne i industrijske komore, Endrju Mekeler je rekao da je Komisija za pošten rad pogrešila u svojim prethodnim odlukama o minimalnoj plati i da je broj koji nije veći od dva odsto najviše što možemo da opravdamo ove godine.

On smatra da su nedavne revizije podataka o inflaciji pokazale da nije potvrđeno opravdanje komisije za prošlogodišnji rekordni porast od 5,75 odsto za nagrade ili 8,6 odsto za nacionalnu minimalnu platu, te da Komisija tu grešku treba da ispravi ove godine, nižim povećanjem plata.

Mekeler smatra da su plate jedan od stalnih faktora troškova sa kojima se firme suočavaju i da postoji rizik od daljeg „omekšavanja“ tržišta rada.

– Svakako dolazimo do tačke u ekonomiji gde zaposlenost neće rasti i mogla bi da se smanjuje – naglasio je Mekeler i ujedno je negirao da je stav ACCI, koji će biti danas iznet u podnesku, bio stvarno smanjenje plata, jer smatra da će radnici dobiti korist u vidu smanjenja poreza u trećoj fazi, kao i korist od pada inflacije.

Pored povećanja je Koalicija, koja je ranije kritikovala vladu zbog toga što se vidi „da stavlja palac na skalu nezavisnog odlučivanja Komisije za pošten rad“.

Bilo koliko povećanje nacionalne minimalne zarade počeće u prvom punom platnom periodu 1. jula ili nakon toga.

Sporiji rast plata u 2025.

Banka državnih rezervi (RBA) je predvidela povratak inflacije na ciljani opseg od dva do tri odsto do kraja 2025. godine, ali je ujedno prognozirala usporavanje rasta plata u narednoj godini.

Ipak, RBA očekuje da će plate rasti brže od inflacije, što će pomoći povratak realnih plata koje su radnici izgubili od 2022.

Sindikati traže pet odsto

Australijski savet sindikata (ACTU) pozvao je na povećanje minimalca od pet odsto, što bi podiglo minimalnu satnicu na 24,39 dolara, ili 48.200 dolara godišnje za radnike sa punim radnim vremenom.

Sekretar ACTU-a Seli Mekmanus rekla je da su najslabije plaćeni radnici najteže pogođeni inflacijom i da preduzeća mogu da priušte povećanje plata od 5 odsto.

– Kada inflacija raste, preduzeća su u mogućnosti da prilagode svoje cene kako bi zaštitila svoje marže, ali plate radnika se ne kreću tako lako – rekla je Mekmanus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here