Ministar Biškupić protiv osnivanja tzv. HPC

0

Ne podržavamo ustaštvo: Boža Buškupić

U saopštenju ministra kulture i predsednika Komisije Bože Biškupića stoji da je Komisija uvek osuđivala ustaštvo i bilo kakve pokušaje u tom smeru i da ne podržava nikakvo udruženje ili organizacije koje bi zagovarale ideologiju iz vremena NDH.

Takođe, ministar Biškupić ističe da Hrvatska pravoslavna zajednica nije evidentirana, niti je komisija podržava, "kao što ne podržava niti jedan oblik ekstremizma".

 

U Komisiji su naglasili da imaju jako dobre odnose sa svim verskim zajednicama, pa tako i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, s kojom je "Vlada potpisala Ugovor u kojem su regulisana mnoga pitanja, od područja vaspitanja, nauke, obrazovanja, humanitarnog rada do osiguranja materijalnih uslova za versko delovanje, a sve u cilju saradnje za dobrobit svih građana".

 

Povodom pokušaja osnivanja tzv. HPC oglasio se i episkop gornjokarlovački Gerasim koji je uputio pismo ministru policije Hrvatske Tomislavu Karamaku koje prenosimo u celosti:

 

Pismo Episkopa Gerasima Ministru policije Hrvatske Tomislavu Karamarku

Poštovani Gospodine Ministre,

Obraćamo Vam se povodom dopisa sveštenika Gornjo-karlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve upućenih nama, Episkopu gornjokarlovačkom, u kojima nas izveštavaju o pritiscima i provokacijama koje u poslednje vreme doživljavaju od nepoznatih lica.

Ovi pritisci i provokacije koje se ogledaju u konstantnim telefonskim pozivima i slanjem sms poruka sa brojeva iz zemlje i inostranstva u kojima se ispituje hijerarhijsko uređenje crkve, broj sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji gornjokarlovačkoj, broj vernika itd. pojavili su se u poslednje vreme i slobodni smo zaključiti da su usko povezani sa osnivanjem udruženja pod nazivom "hrvatska pravoslavna zajednica" koja svojim programom i medijskim istupima i saopštenjima za javnost unose nemir među sveštenstvo i verni narod Eparhije gornjokarlovačke stvarajući atmosferu straha i bojazni za bezbednost.

Napominjemo da ova udruga svoj program bazira na ideji koju je sprovodio zločinac Ante Pavelić i ustaški pokret za vreme genocidne tvorevine Nezavisne Države Hrvatske čija su zla dela poznata svom civilizovanom svetu.

Shodno svemu gore navedenom, molimo Vas da kao prvi čovek policije Republike Hrvatske učinite sve što Vam Vaša ovlaštenja nalažu kako bi zaštitili verni narod i sveštenike Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i da preduzmete sve potrebne zakonske mere za skidanje fotografije manastira Gomirja čiji je vlasnik Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, a koji je postavljen kao logo na internet stranici gore navedene militantne organizacije.

S’ poštovanjem, episkop gornjokarlovački Gerasim.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here