Subotiću se sprema nova optužnica

0

 

Stanko Subotić slobodno šeta jer Švajcarski zakon ne poznaje krivično delo za koje je u Srbiji optužen

 

 

"Subotićevo javno istupanje bio je pokušaj da skrene pažnju sa konkretnih krivičnih dela za koja će biti optužen. On se zasad tereti za zloupotrebu službenog položaja, za šta je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Švajcarska je, međutim, odbila da ga izruči jer u njihovom zakonodavstvu ne postoji takvo krivično delo kada su u pitanju privatna preduzeća. To delo koje se Subotiću stavlja na teret u zakonodavstvima EU klasifikovano je kao pranje novca, ali ono nije postojalo devedesetih u srpskom zakonodavstvu“, rekao je izvor "Blica".

 

I Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, koji je gostovao u emisiji Jugoslava Ćosića u kojoj se uživo uključio Subotić, rekao je da će se narednih dana rasvetliti povezanost Subotića i Darka Šarića, osumnjičenog za šverc 2,7 tona kokaina. Optužnica protiv Subotića, prema njegovim informacijama, mogla bi biti proširena, pre svega, "za pranje para, ali i za organizovani kriminal".

 

Medojevićeve informacije govore da se oko Subotića steže obruč i da zato on pokazuje znake panike.

 

“Reč je o, koliko znam, proširivanju optužnice za Subotića za dela kažnjiva i u Švajcarskoj kako bi postojao osnov za njegovo izručenje Srbiji“,rekao je Medojević.

Medojević kaže za "Blic" da je njegova informacija da se Subotić nalazi na Žabljaku pouzdana, da je očigledno izazvala zemljotres i da će biti zanimljivo kako će se stvari odvijati i šta će se otkriti o vezi Subotića i Darka Šarića u narednim danima.

 

 

Canetova vila "Montenegro" u kojoj je crnogorska policija tražila Darka Šarića

 

“Motiv napada na mene je jasan – Subotić je najbolji prijatelj Đukanovića, a ja sam njegov najžešći oponent. Njegovu izjavu, s obzirom na to da je reč o čoveku sa crvene Interpolove poternice, shvatio sam kao direktnu pretnju. Plašim se likvidacija nekih opozicionih lidera u Crnoj Gori“, izjavio je Medojević.

 

Prema mišljenju advokata Miodraga Vukovića, nekadašnjeg pomoćnika šefa Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK), Subotić pokušava kroz optužbe protiv biznismena Milana Beka i Miroslava Miškovića da "politizuje priču o kriminalu i da je po modelu Crne Gore prenese u Srbiju".

 

“Očigledno da je ceo problem kriminala u Crnoj Gori previše politizovan. Subotićeva poruka je namenjena nekom, a ne mora da znači da su u pitanju ljudi koje je javno pominjao. To će se videti u narednim dešavanjima. Ovo neće biti poslednje njegovo obraćanje“, kaže Vuković.

 

Snežana Malović, ministarka pravde, izjavila je juče da je međunarodna poternica za Subotićem na snazi, ali da se njegovo izručenje može tražiti samo ako on bude uhapšen u nekoj zemlji.

 

Moguća akcija tužilaštva

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da izjava optuženog Stanka Subotića o finansiranju kupovine Luke Beograd i kompanije Novosti, pod određenim uslovima, može biti značajna sa aspekta mogućeg postupanja Tužilaštva.

"Pre svega, treba ispitati da li je informacija tačna, odnosno istinita, što u suštini ne bi trebalo da bude veliki problem", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Prema navodima Tužilaštva, o "tako visokoj novčanoj transankciji izvesno je da postoji trag u odgovarajućoj poslovnoj dokumentaciji banaka i privrednih subjekata".

Ukoliko takva transakcija nije evidentirana, dodaje se u saopštenju, to bi ukazivalo da se radi o transakciji obavljenoj gotovim novcem, što otvara pitanje porekla novca.

Moguće je da se radi i o krivičnom delu prevare, ali i o poslovnim odnosima između privrednih subjekata, što u ovom trenutku nije poznato, jer Subotić nije podneo krivičnu prijavu protiv bilo kog lica, zbog krivičnog dela izvršenog na njegovu štetu, napominje se u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo je ocenilo da nije moguće komentarisati medijske izjave osobe optužene da je izvršenjem krivičnog dela stekla imovinsku korist na štetu budžeta i građana Srbije u iznosu od više od 56.000.000 nemačkih maraka i 8.000.000 dolara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal će postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i nadležnostima, dodaje se u saopštenju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here