Tanjug
Zlatibor Lončar

Ovde je svaki minut borba za život. Strah i nada u očima svakog pacijenta vrlo jasno se vide i kroz skafander.

Ovim rečima ministar zdravlja Zlatibor Lončar opisuje situaciju dan posle posete kovid-bolnici u Batajnici.

Ministar je u utorak ušao u crvenu zonu ove bolnice. Plan je bio da se zadrži pola sata. Ostao je sat i po.

– Želeo sam da dođem i da ovde, u najvećoj kovid-bolnici ovog dela Evrope, na mestu gde se iz časa u čas lekari i medicinske sestre bore za živote, iskažem svoju zahvalnost herojima, našim zdravstvenim radnicima – priča Lončar.

O tome šta su ljudi koji su odavno skinuli bele mantile i obukli skafandere, idući sa jednog na drugi kovid-raspored, učinili u prethodnih godinu dana, i šta i danas čine, možemo pričati danima, primećuje ministar Lončar, “ali ni to ne bi bilo dovoljno, jer ni tada nećemo naći dovoljno velike reči zahvalnosti”.

U svakodnevnom tempu koji “melje”, iscrpljeni, lekari i medicinsko osoblje ne posustaju. Situacija je sad teža nego u decembru prošle godine. Kada su 4. decembra predveče počeli da primaju prve pacijente, lekari u Batajnici, uz najbolju opremu, imali su nešto u tom trenutku još važnije, ono što drugi kovid-centri nisu – slobodne postelje. Sad je tamo popunjeno čak 900 kreveta. Dok jednog ne otpuste, drugog ne mogu da prime. Sve zato hvata očaj.

– Poseta pacijentima u crvenoj zoni je traumatičan, ali jedini način da se vidi kako se zdravstveni sistem Srbije već godinu dana bori za svakog građanina koji je u našim bolnicama – kaže ministar Lončar.

On je jedini član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona koji je ušao u crvenu zonu, tamo gde život začas, u trenu sklizne preko crvene line koja razdvaja život i smrt.

– Došao sam i da pružim podršku pacijentima u crvenoj zoni, našim sugrađanima koji se bore za živote u intenzivnim i poluintenzivnim negama ove bolnice – navodi Lončar. – Video sam i čuo od pacijenata sa kojima sam razgovarao da su i uplašeni, ali i da su puni nade i vere u naše lekare i sve što zdravstveni radnici čine. I rekli su mi, zamolili me, da još jednom apelujemo na naše građane, da se čuvaju, da poštuju mere…

Samo onaj ko vidi kako izgleda borba sa koronom zaista može da zna da niti jedna proslava, niti jedna ilegalna žurka nije vredna toga da se zarazite ili da zarazite svoje roditelje, bake, deke, i dospete vi ili njih dovedete u situaciju da im je život ugrožen! To je poruka koju šalje Lončar.

– Poželeo sam ovim hrabrim ljudima da se što pre vrate svojim kućama – poručio je ministar.

RADE I OPERACIJE

Ministar Lončar se uverio u visok nivo tehničke opremljenosti bolnice u Batajnici, koja je počela da obavlja i operacije i pruža pozitivnim pacijentima i druge zdravstvene usluge, pored lečenja kovida:

– Mali broj bolnica u svetu ima mogućnost da leči kovid pacijente i istovremeno im, ukoliko je potrebno, omogući hirurške intervencije. Imamo i najsavremeniji dijalizni centar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here