PA-EFE/DARREN PATEMAN

Nove kuće i stanovi u Novom Južnom Velsu nastaviće da se grade sa priključcima za gas, potvrđeno je iz vlade ove australijske države.

Uprkos pritisku raznih grupa i organizacija da posle odluke vlasti u Viktoriji da zabrani upotrebu gasa u novim stambenim jedinicama i državnim zgradama, Novi Južni Vels ipak neće slediti primer južnog suseda.

Premijer NSW Kris Mins odbacio je mogućnost zabrane gasnih instalacija u domovima, rekavši da ova država već ima dovoljno problema sa snabdevanjem energijom. Mins je u razgovoru za radio stanicu 2GB bio jasan po ovom pitanju, a njegovi komentari usledili su nakon što je ministarka energetike u njegovoj vladi Peni Šarp u nedelju odbila da isključi mogućnost da će Novi Južni Vels krenuti stopama Viktorije.

Premijer je rekao da postoje ozbiljni energetski izazovi za Novi Južni Vels i da ih neće još više komplikovati zabranom gasa.

– Izazovi u energetici s kojima se suočavamo u Novom Južnom Velsu su ozbiljni. Takođe, očekuje nas gašenje baznog opterećenja u narednih nekoliko godina, a imamo i nedovoljno struje koja dolazi u sistem iz obnovljivih izvora energije. Ne treba nam još jedna komplikacija ili još jedna promena politike kada su izazovi koji su pred nama tako ozbiljni – rekao je Mins.

Premijer je, istina, potvrdio da bi eventualno udaljavanje od priključaka za gas u novim kućama u Novom Južnom Velsu bilo „u velikoj meri vođeno ekonomijom“, jer bi se „mogle ostvariti značajne uštede“ u kućama koje bi bile opremljene isključivo strujom.

Ipak, problemi sa snabdevanjem električnom energijom glavni su razlog da se gas i dalje zadrži kao izvor energije za domaćinstva.

Premijer Viktorije Danijel Endrjuz je prošle sedmice najavio da će gasni priključci biti zabranjeni u novim stambenim jedinicama i vladinim zgradama koje se budu gradile od sledeće godine.

Ovu objavu podržale su ekološke grupe i sektor imovine i građevinarstva, a vlada Viktorije je procenila da će ova promena uštedeti domaćinstvima do 1.000 dolara na njihovim godišnjim računima za energiju – ili 2.200 dolara ako imaju instaliranu solarnu energiju. Takođe, rečeno je da će se time smanjiti emisije i da će biti učinjen veliki korak ka dostizanju cilja nulte neto emisije do 2045.

S druge strane, premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins je prošle sedmice upozorio da je put do dostizanja neto nulte emisije štetnih gasova u toj državi do 2050. godine „veoma uzak“. Takođe, on je u više navrata odbio da isključi mogućnost ponovnog otkupa i nastavka rada termoelektrane Eraring, nedaleko od Njukasla, kako bi se izbegla nestašica energije. Trenutno se očekuje da će ova elektrana na ugalj biti zatvorena 2025. godine, ali sada izgleda ni to nije izvesno.

Pored Viktorije, za sada je zabranu uvođenja gasnih instalacija u nove domove uvela još samo Teritorija glavnog grada Australije (ACT).

Nije vreme za zabranu

Lider opozicije u Novom Južnom Velsu, Mark Spikman, rekao je da „ogromni pritisci troškova života znače da sada nije vreme za zabranu gasnih priključaka u kućama“.

– To bi nametnulo veliki pritisak na porodice koje se suočavaju sa finansijskim poteškoćama. Takođe, takav potez ne bi smanjio emisije u kratkom roku, jer još uvek najveći deo energije za električnu mrežu dobijamo iz elektrana na ugalj – rekao je Spikman.

Sve opcije na stolu

Ministarka energetike Novog Južnog Velsa Peni Šarp u nedelju je govorila o šansama da ta država usvoji politiku poput Viktorije i ACT. Ona je rekla da su „sve opcije i dalje na stolu“, ali i da se druge inicijative kotiraju više na listi.

– Razmatramo sve opcije koje bi dovele do smanjenja emisija, ali još nismo doneli bilo kakvu odluku. Postoji mnogo drugih stavki u vezi sa smanjenjem emisija koje nas u ovom trenutku zanimaju – rekla je Šarp.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here