Foto: K1 Televizija/Promo
Miodrag Miki Krstović

Miodrag – Miki Krstović dobitnik je Velike nagrade 26. glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović”, za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Cement Beograd” Beogradskog dramskog pozorišta.

Rođen je 10. maja 1950. u Beogradu. Kada je upisivao Fakultet dramskih umetnosti, a uspeo je u tome iz četvrtog puta, na 22 miliona stanovnika koliko je živelo u tadašnjoj Jugoslaviji, primali su 26 ljudi godišnje. U Beogradu 12, Zagrebu osam, Ljubljani šest. Tokom višedecenijske karijere ovaj glumac, na ovdašnjim scenama odigrao je blizu 70 uloga, na filmu i televiziji oko 160, sarađujući i sa rediteljskim velikanima Purišom Đorđevićem, Živkom Nikolićem, Dušanom Kovačevićem, Zdravkom Velimirovićem, Goranom Paskaljevićem, Goranom Markovićem, Milošem – Mišom Radivojevićem, Zdravkom Šotrom. Danas se smatra i majstorom minijature, koji savršenom preciznošću i briljantnim darom upravo od epizodnih uloga stvara velike likove, što je možda i najteži zadatak u ovoj umetnosti. Ono čega se uvek seti kada govori o početku karijere, jeste njegov prvi film “Vrhovi Zelengore”, koga je snimio 1975. na prostorima Kalinovika, što je za njega, kako kaže, nezaboravno, pogotovo što su oko njega bili najpoznatiji jugoslovenski glumci na koje je gledao sa divljenjem i dubokim poštovanjem.

Smatra da je to recept da ostanete normalni i da uspešno radite svoj posao. Naglašava da je čovek koji je konačno postao vlasnik svog života, i poručuje da to želi svim ljudima koji teže da na pošten i marljiv način ispune svoje životne ciljeve.

– Kada dođete u moje godine, a imate divnu porodicu, decu, unuke, i njima je dobro, pa šta vam ostaje nego da se malo okrenete i sebi.

Slobodno vreme najradije provodi na svom imanju nu Tekiji, na obali Dunava. U šali kaže da mu je vikendica u Beogradu. Tamo je sa suprugom Ivankom, našim poznatim kostimografom, kupio zemlju i sagradio kuću. Mislio je u jednom trenutku da će se potpuno tamo preseliti i da će se profesionalno baviti ribolovom, ali sada misli da bi to bila pogrešna odluka. Bilo bi mu, kaže dosadno. Ne voli da govori o svojim profesionalnim planovima, jer to doživljava kao stvar slobode izbora, a za sebe ističe da je član Udruženja filmskih glumaca Srbije u statusu slobodnog umetnika. Za ceo radni vek nije primio nijednu platu, jer nigde nije bio zaposlen. Profesija glumca je, ukazuje, takva da ne mogu baš da planiraju šta će da rade, jer u principu drugi planiraju šta će raditi. Jednom rečju, drugi biraju glumce za uloge u određenim projektima. U 45 godina dugoj karijeri odigrao je mnoštvo velikih uloga i svima nam na lice naterao i suze i smeh, a ostao je najpoznatiji po glumi u “Povratku otpisanih”, “Kamiondžijama”, “Poslednji krug u Monci”, “Boljem životu”, “Srećnim ljudima” i mnogim drugim. Sin Ivan je producent, a njegov potpis stoji između ostalih na “Nečistoj krv” i seriji “Jutro će promeniti sve”.