EPA/Ian Langsdon
Šarl Mišel

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da ako Evropska unija sama sebi ne bude postavila cilj, nikada neće biti spremna za proširenje.

– Određivanje datuma tera EU da se pripremi, a Zapadnom Balkanu daje konkretni vremenski okvir da, sa svoje strane, ostvari rezultate. Jasno je da ako sami sebi ne nametnemo cilj, nikada nećemo biti spremni – rekao je Mišel novinarima u Briselu, prenosi Hina.

On je istakao da je njegov govor na Bledu, tokom kog je rekao da EU do 2030. godine treba da bude spremna za primanje novih članica, rezultat “mnogih konsultacija koje je imao sa liderima EU i Zapadnog Balkana”.

Kao jedna od glavnih prepreka za proširenje EU navodi se da je za sve bitne odluke potrebno dobiti jednoglasni pristanak svih država članica, što uveliko usporava i, u nekim slučajevima, blokira proces odlučivanja.

Istovremeno se postavlja pitanje da li može pravilo o jednoglasnosti da se promeni bez menjanja ugovora prema kojima funkcioniše Unija, kao i da li EU uopšte može da se širi bez promene tih ugovora.

Mišel je rekao da EU mora da odgovori na tri pitanja pre nego što odluči da li treba da uđe u proces promene ugovora.

– Moramo naći odgovore na tri pitanja: Šta želimo da postignemo zajedno, koji su naši prioriteti? Kako ćemo to sprovesti i kako ćemo to platiti? Ako nađemo zajednički pristup po tim pitanjima, onda ćemo videti da li nam treba promena ugovora – rekao je predsednik Evropskog saveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here