EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

Ruski mediji o ličnom životu svog ambasadora u UN Vasilija Nebenzje ne znaju ništa, a zapadni još manje.

Njegovo ledeno lice u Savetu bezbednosti ne odaje emocije dok sam ne poželi da svetu uputi neku poruku. Jedino će srpski narod ime Nebenzje, Vasilija Aleksejeviča, podsećati na rusku šamarčinu visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu.

Pretnja vetom bila je dovoljna da misija Eufora u BiH bude produžena, ali pod uslovom da se u rezoluciji SB ne spominju OHR, ni Kristijan Šmit, niti njegov izveštaj u kom navodi da je Bosna pred raspadom i u opasnosti novih sukoba, pri čemu za sve okrivljuje Srbe. Štaviše, Šmitu je onemogućeno da govori u SB.

Perjanice zapadnog agitpropa zakukale su da je Rusija u SB izvojevala pobedu, kao kada je Nebenzjin prethodnik Igor Čurkin 2015. uložio veto na britanski predlog rezolucije kojom je srpski narod označen genocidnim.

I ovu pobedu osmislila je ruska diplomatija, ali sproveo je Nebenzja, klasičan izdanak sovjetske škole diplomatije čija je zlatna pravila formulisao večiti ministar Andrej Gromiko (1957-1985.): nedopustivo je otkrivati sve karte u želji da se cilj postigne u jednom zamahu, loša priprema donosi više štete nego koristi, nikada ne dozvoliti da drugi manipulišu vama grubim ili mekim sredstvima, za uspeh je neophodna realna ocena situacije i da se ta realnost ne promeni, inicijativa je najbolji način zaštite interesa… I najvažnije: ukrepiti realan položaj formalno, kao što je Nebenzja to uspeo rezolucijom u SB.

Andrej Gromiko nosio je nadimak Mister njet, koji može da krasi i Nebenzju, a zlatna pravila zahtevaju gen borca koji je ruski ambasador u UN nasledio od oca, Alekseja Andrejeviča. Nebenzja potiče iz Volgograda, nekadašnjeg Staljingrada, gde se rodio 1962. Otac, Aleksej Andrejevič s 19 godina dočekao je Nemce s puškom u ruci i kasnije postao partijski i državni rukovodilac s titulom zaslužnog radnika u kulturi. O majci Antonini Timofejevnoj ne zna se ništa. Neki tvrde da je poreklo porodice Baškirsko, a drugi da je čisto rusko i da se Nebenzje pominju u plemićkim knjigama još od Ivana Groznog.

Ambasador Nebenzja završio je Moskovski državni univerzitet međunarodnih odnosa 1983, od kada je bio u diplomatskoj službi od Tajlanda do Švajcarske, a četiri godine i zamenik ministra Sergeja Lavrova, baveći se ekonomskim odnosima i izgradnjom Evroazijske unije i zasluživši pri tom nekoliko ordena. U međuvremenu oženio je vršnjakinju Kasincevu, Ljudmilu Ruslanovnu, i imaju odraslog sina Sergeja.

Od 2017. godine Vasilij Nebenzja brani rusku poziciju u SB. Na njegovim plećima su Ukrajina sa zaleđenim građanskim ratom, nesrećna Sirija, optužbe da je svemoćna ruska služba GRU otrovala u Velikoj Britaniji agenta-izdajnika Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Bez obzira na oštre polemike u SB, Nebenzja kaže da je u dobrim odnosima s ambasadorom SAD u UN Niki Hejli.

“Ljubimo se, ljubimo se”, otkrio je Nebenzja kada su ga pitali kako se pozdravlja sa Hejli.