pixabay.com

Astronomi su snimili misteriozne radio-talase za koje se procenjuje da im je trebalo čak osam milijardi godina da stignu do Zemlje. Serija brzih radio-talasa koji su intenzivni, dugi samo milisekunde, nepoznatog su porekla, a ovi najnoviji zabeleženi su kao najudaljeniji i najsnažniji ikada.

Rafal, nazvan FRB 20220610A, trajao je manje od jedne milisekunde, ali je za to vreme oslobodio onoliko energije koliko naše Sunce emituje tokom 30 godina, prema studiji objavljenoj u časopisu Sajens.

Rafal je snimljen u junu 2022. zahvaljujući nizu radio-teleskopa ASKAP koji se nalazi u zapadnoj Australiji.

Uspeli smo da precizno utvrdimo odakle je došao prasak, istakao je koautor studije dr Stjuart Rajder, astronom sa Univerziteta Mekveri u Australiji.

Objasnio je kako su koristili teleskop u Čileu da traže originalnu galaksiju i otkrili da je starija i udaljenija od bilo kog drugog takvog izvora radio-talasa koji je do sada zabeležen.

Istraživački tim veruje da je do eksplozije došlo tokom procesa spajanja, interakcije i formiranja novih zvezda. Oni veruju da brzi radio-rafali mogu biti jedinstvena metoda za procenu mase univerzuma.

Ako prebrojimo količinu normalne materije u univerzumu, otkrićemo da nedostaje više od polovine onoga što bi trebalo da postoji danas, objasnio je Rajan Šenon, profesor na Univerzitetu Svinburn i koautor studije. Mislimo da se materija koja nedostaje krije u prostoru između galaksija, ali može biti toliko vruća i rasuta da je nemoguće snimiti je trenutno poznatim tehnikama.

Ali brzi radio-rafali, ili rafali, objašnjava Šenon, “osete“ ovaj jonizovani materijal. Oni mogu da “vide” elektrone, a to nam omogućava da izmerimo koliko stvari ima između galaksija.

Astronomi se nadaju da će u budućnosti novi radio-teleskopi koji se grade u Australiji i Južnoj Africi omogućiti detekciju hiljada takvih radio-rafala na većim udaljenostima.

Neverovatna je činjenica da su brzi izbori na radiju tako česti. To pokazuje koliko ovo polje može biti obećavajuće jer možete napraviti novu mapu strukture univerzuma i odgovoriti na neka velika pitanja o tome, dodala je Šenon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here