pixabay.com

Testiranje zbog misteriozne respiratorne bolesti koja pogađa pse širom Sjedinjenih Američkih Država, još nije otkrilo nijedan novi patogen, niti bilo koji uobičajeni uzrok talasa infekcija koji su uznemirili vlasnike kućnih ljubimaca.

Bolest, od koje su oboleli psi u najmanje 14 država, može trajati četiri do šest nedelja i izazvati blagi bronhitis, koji bi mogao eskalirati do upale pluća, prenosi Rojters.

Respiratorne bolesti kod pasa obično se mogu širiti sa jedne životinje na drugu direktnim kontaktom ili kontaminiranim površinama, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Za sada ima malo naznaka da se bolest može proširiti na ljude, ali veterinari upozoravaju vlasnike pasa da budu posebno pažljivi tokom praznične sezone, kada kućni ljubimci putuju sa porodicama ili su smešteni u odgajivačnici.

Laboratorije u okviru Nacionalne laboratorijske mreže za zdravlje životinja i Laboratorije nacionalnih veterinarskih službi USDA sprovode sekvenciranje gena kako bi utvrdile uzrok bolesti, saopštilo je američko Ministarstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here