pixabay.com

Misteriozna respiratorna bolest pogodila je pse u najmanje 14 američkih država, navodi Američko veterinarsko udruženje, koje traži od veterinara da prijave sve slučajeve oboljenja, dok se laboratorije utrkuju da izoluju patogen odgovoran za bolest.

Naučnici još uvek pokušavaju da utvrde da li je bolest, koja može biti smrtonosna, virusna ili bakterijska, te može li biti varijanta poznate pseće bolesti poznate kao “pseći kašalj”, saopštilo je udruženje, piše Reuters.

Simptomi uključuju kašalj koji može trajati četiri do šest nedelja, što može prouzrokovati blagi bronhitis ili se može razviti u upalu pluća. Neki akutni slučajevi brzo su prerasli u upalu pluća u roku od 24 do 36 sati, kažu u udruženju.

Za sada nema naznaka da se bolest može preneti i na ljude, ali veterinari upozoravaju vlasnike pasa da povedu računa tokom ovogodišnje praznične sezone, kada kućni ljubimci putuju s porodicama ili su smešteni u pansionima za pse.

U američkoj državi Oregon je prijavljeno oko 200 slučajeva, dok tačan broj slučajeva u Kaliforniji, Koloradu, Floridi, Džordžiji, Ajdahu, Ilinoisu, Indijani, Merilendu, Masačusetsu, Nju Hempširu, Rod Ajlendu, Vermontu i Vašingtonu još uvek nije poznat.

Reuters javlja da ministarstvo poljoprivrede Oregona sarađuje sa državnim i federalnim dijagnostičkim laboratorijama na identifikaciji uzroka, a Koledž za veterinarsku medicinu i biološke nauke Državnog univerziteta u Koloradu povezao je bolest sa slučajevima teške upale pluća i nekim smrtnim slučajevima, navodi Američko veterinarsko udruženje u svom najnovijem saopšenju.

Veterinarka Rena Karlson, predsednica udruženja, rekla je da je toliko toga ostalo nepoznato o izbijanju bolesti da se o njoj jednostavno govori kao o atipičnoj bolesti.

“Jednostavno ne znamo da li može da pređe na druge vrste, da li bi to bili ljudi ili mačke. To veoma pažljivo pratimo”, rekla je Karlson.

Stručnjaci iz Nju Hempšira su fokusirali svoje istraživanje na novi soj bakterija, ali do sada su antibiotici bili uglavnom nedelotvorni u lečenju, rekla je Karlson.

Ona je preporučila vlasnicima pasa da vakcinišu svoje ljubimce i da potraže veterinarsku pomoć čim psi pokažu prve simptome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here