Vesti

Episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan završio je juče arhijerejsku posetu Zapadnoj Australiji, tokom kojeg je držao službu u četiri parohije Srpske pravoslavne crkve.

Na Sretenje, 15. februara, vladika je služio u hramu Svetog Save u Pertu (Hajgejt) i tom prilikom rukopoložio đakona Vasilija Stojanovića u čin sveštenika.

– Bilo je to prvo rukopoloženje klirika Srpske pravoslavne crkve u gradu Pertu i Zapadnoj Australiji, od osnivanja misije SPC na ovim prostorima – objavila je Mitropolija australijsko-novozelandska.

Novorukopoloženom prezviteru, koji će službovati upravo u crkvi Svetog Save u Hajgejtu, kao i njegovoj porodici, episkop Siluan je uputio srdačne čestitke i istakao uzvišenost, odgovornost i značaj svešteničke službe.

Vladika je novom svešteniku posebno poželeo “mnogo blagoslova i izobilje duhovnih plodova na njivi gospodnjoj“.

Tokom besede, vladika Siluan je vernom narodu govorio na temu praznika Sretenja.

Nakon liturgije, u crkvenoj sali je upriličena trpeza ljubavi, kao i prigodan program povodom praznika i u čast dolaska episkopa u posetu.

Tokom trpeze ljubavi, starešina hrama protojerej Saša Stojanović obratio se najpre episkopu biranim rečima, a zatim je poželeo dobrodošlicu jereju Vasiliju i njegovoj porodici i uručio im prigodan poklon.

Prezviter Vasilije se takođe obratio vladiki Siluanu i prisutnima, rečima blagodarnosti i obećanja da će se potruditi da časno posluži svome rodu na ovim prostorima.

Svetosavska akademija

U večernjim satima 15. februara u sali Crkvene opštine Svetog Save u Hajgejtu upriličena je Svetosavska Akademija sa bogatim programom.

Tematsku besedu u čast Svetoga Save i praznika Sretenja održao je novorukopoloženi jerej Vasilije Stojanović. Usledio je program, posle kojeg se prisutnima obratio episkop Siluan, govoreći o značaju i potrebi rada na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta pre svega kroz očuvanje pravoslavne vere.

Na kraju programa, episkop je pohvalio sve učesnike programa, a posebno decu, kojoj je zatim podelio paketiće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here