Mladi čuvaju jezik i kulturu

Ambasador Petrović sa folklorašima "Morave"
 

U srdačnom razgovoru sa predstavnicima Crkvene opštine "Sveti Đorđe" u Sent Albansu, ambasadora Petrovića su upoznali sa aktivnostima srpske zajednice u tom delu Melburna. Pošto je imao priliku da obiđe i njihovu crkvu, prisutni parohijani najviše su se interesovali za aktivnosti ambasade oko prikupljanja sredstava za ugrožene u poplavama, koje su tokom maja pogodile Srbiju i region. Kako je rekao Petrović, zahvaljujući donacijama uplaćenim iz svih delova Australije, na račun Amabasade u Kanberi je do prošlog petka uplaćeno više od 292.000 dolara.

– Izuzetno sam zadovoljan da vidim ovoliki broj dece, ovoliko mladih koji zaista svesrdno čuvaju ono što je nama najdragocenije. Čuvaju naš jezik, kulturu, ono po čemu se prepoznajemo – rekao je ambasador posle folklorne probe.

Pre više od dve nedelje grupa folkloraša iz Sent Albansa prisustvovala je humanitarnom koncertu u organizaciji mađarske ambasade u Kanberi, na kome je prikupljana pomoć za poplavama ugrožene u Srbiji.
 

– Deca su bez reči došla na poziv u Kanberu, tamo su pokazali najbolje što znaju, zbog čega se svima vama najsrdačnije zahvaljujem. Smatram da ovo što radite zaslužuje svu pažnju, a od mene ćete dok sam ovde, imati u tom smislu, najveću moguću podršku – poručio je Ljubomir Petrović.

U subotu uveče ambasador je sa suprugom bio gost humanitarne večeri za ugrožene u poplavama, održane u sali Srpskog SPORTskog centra u Kizborou.

 

Pokloni za gosta

Poklon za ambasadora

Koregraf Slobodan Benđo uručio je ambasadoru Petroviću majicu sa amblemom folklorne grupe "Morava", čime je on postao pridruženi član, dok je predsednik Crkvene opštine Goran Stanković gostu uručio prigodne ikone.

– Obišao sam do sada nekoliko srpskih klubova i organizacija u Sidneju i Pertu. Vaša crkvena opština je prva u Melburnu u kojoj sam bio, gde sam prvi put. Ovo što sada vidim, zaista je najlepše od svih klubova koje sam do sada video. Sve vam najbolje želim, puno uspeha i tako nastavite, poručio je na kraju ambasador Petrović.

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime