Vesti

Prisni odnosi i saradnja koju već dugo neguju parohije u sidnejskim predgrađima Blektaun i Ruti Hil još više su produbljeni početkom ove godine, zajedničkim obeležavanjem Dana Svetog Save.

U prošli petak, 9. februara, učenici srpske škole „Bogdan Bolta“ pri Crkvenoj opštini Sveti Nikola iz Blektauna i srpske škole „Rastko“ pri Crkvenoj opštini Sveti Stefan iz Ruti Hila, održali su svoju tradicionalnu, zajedničku Svetosavsku akademiju.

Veče je započelo u hramu Svetog Nikole, molebanom za uspešan početak nove školske godine i blagoslovom đaka i roditelja. Zatim je usledio prigodan kulturno-umetnički program u crkvenoj sali.

Pored recitacija, beseda i pesama o Svetom Savi i Svetosavlju, folklorni ansambli dve parohije izveli su i spletove igara iz različitih delova srpskih zemalja. Na kraju su đaci iz Blektauna odigrali i kratku predstavu „Saint Sava at a Slava“, koju je publika prihvatila sa oduševljenjem i nagradila gromoglasnim i dugim aplauzom.

Nakon što su svi učesnici i publika zajedno otpevali Himnu Svetom Savi, đaci obe škole su primili svedočanstva za prethodnu školsku godinu i trofeje za svoje folklorne nastupe tokom 2023. Svi učesnici su dobili i poklon kao znak zahvalnosti za trud.

– Kolo srpskih sestara Jugovića majka, zajedno sa roditeljima, pripremilo je posluženje za okupljeni narod koji se još dugo zadržao u neformalnom druženju – navodi se u objavi na zvaničnoj fejsbuk stranici crkve Sveti Nikola u Blektaunu.

Upis u školu 16. februara

Iz parohije Svetog Nikole u Blektaunu obaveštavaju sve zainteresovane da će se upis dece u školsku 2024. godinu, u srpskoj školi „Bogdan Bolta“ u Blektaunu održati iduće subote. U ovoj školi se uči srpski jezik, pravoslavna veronauka i narodne folklorne igre. Upis je otvoren sledećeg petka, 16. februara 2024, od 18.00 časova u prostorijama škole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here