Mladi su most saradnje

0

Jelena Vićentijević članica kvarteta Feniks
 

Bernd Dušner, predsednik društva Prijateljstvo sa Valjevom, kaže da je ove godine reč o učenicima od 16 do 18 godina koji pohađaju gimnaziju, muzičku školu i srednje stručne škole u Valjevu.

 

Dušnerov apel

Bernd Dušner poziva naše ljude na predstavljanje knjige "Veliki rat" i apeluje na sve koji žele da podrže rad društva Prijateljstvo sa Valjevom da to učine novčanim prilozima uplaćenim kod Sparkasse Pfaffenhofen Konto: 8011991, BLZ 72151650.

– Oni uče nemački jezik i sedmodnevni boravak u nemačkim porodicama u Pfafenhofenu prilika je da prošire i utvrde znanje jezika i upoznaju Bavarsku. Ove godine organizovani su izleti u Minhen, Ingolštat, Regenzburg i Kimze, ali i susreti i razgovori sa vršnjacima i posete većim bavarskim firmama – kaže Dušner.

 

Predavanje

Srbija je braneći svoju slobodu i nezavisnost u Prvom svetskom ratu platila izuzetno visoku cenu: izgubila je 1,2 miliona stanovnika, od čega 53 posto muškog stanovništva između 18 i 55 godina. Knjiga Gordane Ilić-Marković govori upravo o toj tragediji Srbije i srpskom pogledu na ovaj događaj.

 

Gordana Ilić Marković

Tokom boravka učenika iz Valjeva predviđeno je da Gordana Ilić-Marković iz Instituta za slavistiku Univerziteta u Beču predstavi svoju tek objavljenu knjigu "Veliki rat" koja govori o Prvom svetskom ratu. Ona će govoriti o nastanku ovog dela koje čine ratni dnevnici, novinski izveštaji, sećanja i svedočenja učesnika Velikog rata, ali i priče i pesme srpskih stvaralaca i autora. Knjiga će biti predstavljena 8. jula u 19.30 u sali Hofberg u Pfafenhofenu, a ovaj događaj najavila je i lokalna nemačka stampa. Muzički deo programa tokom predstavljanja knjige izvodiće violinski kvartet Feniks koji čine učenici Muzičke gimnazije iz Valjeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here