Mladi su pobegli od samovolje

0

 

Ponos društva: Mladi članovi s koreografom

 

Neosporan je uspeh KSZS u proteklim godinama i on je postignut samo marljivim radom, talentom i uz ogromnu ljubav mladih prema folkloru, muzici, a pre svega majci Srbiji.

 

Ali za razliku od dosadašnje politike Nenada Šulejića, mi kao kao pripadnici najveće grupacije stranaca u Austriji (12.000 u pokrajini Salcburg) imamo dva cilja.

 

Prvi i najvažniji cilj je da našoj deci i omladini pružimo jedan mali deo otadžbine, da se osećaju kao kod kuće, da im pružimo mogućnost da govore svoj jezik i razviju osećaj pripadnosti.

 

Ali i da svoju kulturu, tradiciju i muziku predstavimo domaćinima zemlje u kojoj živimo i ostalim manjinama i pokažemo da smo spremni da u budućnost idemo sa njima rame uz rame, kao punopravni članovi ovog društva, bez stida i osećaja niže vrednosti.

 

Znajući da je strah od svega što je nepoznato veliko, želimo da upoznamo sve ljude sa našom kulturom, srušimo barijere i razlike i gradimo mostove sa svim ljudima sa kojima živimo.

 

Znajući za staru srpsku poslovicu "Ko peva zlo ne misli", mi ćemo se boriti za lepši život i budućnost naše dece na ovim prostorima. To nas neće sprečiti da i dalje budemo ponosni na naše korene, pretke, istoriju i kulturu i da je i dalje negujemo, dodaje dalje uprava.

 

 

Čuvari tradicije

Mi mislimo da među klubovima u Salcburgu ne treba i ne sme da bude konkurencije, jer svi imamo isti cilj, a to je da negujemo našu kulturu i jezik, da se ne zaborave. Ali su nam putevi do tog cilja različiti.
Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže.
"Dođite da budete zajedno sa nama čuvari kulturne baštine Srbije jer i ‘opanak’ je umetnost", zaključuje uprava KUD "Opanak".

 

 

Upravu KUD "Opanak" izabrali su mladi, prepoznajući u članovima ljude koji imaju isti cilj kao i oni i koji će biti u mogućnosti da ih marljivim radom dovedu do tog cilja.

Maksimalnu podršku pruža im koreograf Zoran Jovanović koji ih je naučio svim koracima koje znaju. On svake nedelje zbog toga putuje iz Velsa, na probe u Salcburg, bez ikakve nadoknade.

Tačno je da je teško započeti nešto novo, iz početka, bez sredstava i finansijske podrške, ali mi imamo najmoćnije sredstvo u rukama – našu ljubav prema folkloru i srpskoj tradiciji, kao i želju da se dokažemo, stvorimo ime i postignemo određeni nivo, ističe uprava.

Ka tome grabimo velikim korakom, i to u opancima, kao što su naši preci vekovima gazili zemljom Srbijom. Zbog svega toga nas klub nosi simbolično ime "Opanak".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here