Vesti
Vladika Siluan i otac Dalibor tokom liturgije

U prošlu nedelju, 3. marta, vernici iz srpske zajednice u Njukaslu imali su priliku da pozdrave episkopa australijsko-novozelandskog Siluana, koji je tog dana služio liturgiju u hramu Svetog Nauma Ohridskog u ovom gradu na obali Novog Južng Velsa.

Vladiki su sasluživali starešina hrama, protonamesnik Dalibor Pavlović, sekretar Mitropolije protojerej Goran Ćećez i protođakon Petar Mrakić, uz prisluživanje ipođakona Irineja i čtečeva ove crkve.

Crkva Svetog Nauma Ohridskog u Njukaslu

„U punom hramu, episkop Siluan se okupljenim vernicima obratio besedom o događaju koji Crkva praznuje tog dana, povratku bludnog sina. Govoreći o ovoj jevanđelskoj paraboli, koja govori o milostivom ocu i njegovom odnosu prema oba sina i o njegovoj ljubavi prema obojici – prema prvome kome je oprostio otpadništvo od očevog doma i prema drugom koga je tešio kada je pozavideo mlađem koji se pokajan vratio – preosvećeni vladika je naglasio da kada se udaljavamo, kada napuštamo dom očev, odnosno raskidamo svoj odnos s Bogom koji je izvor života, mi se neminovno duhovno gubimo, venemo i umiremo. Dodao je i da priklanjajući se grehovnom životu i knezu ovoga sveta, čovek se lišava blagodatne hrane i postaje duhovno opustošen. Kada se pak prenemo i saberemo, kada dođemo k sebi, kada se pokajemo i setimo oca svoga nebeskog tada već duhovnim pokretom krećemo u povratak njemu“, objavljeno je na stranici Mitropolije.

Vernici su ispunili hram Svetog Nauma

U svom obraćanju vernicima u crkvenoj sali, starešina hrama otac Dalibor je uz blagoslov episkopa Siluana predstavio novu knjigu profesora Keneta Datona „Australijski poklonik Svetoj Gori“, a takođe je pohvalio rad i zahvalio se pravoslavnoj omladini na prikupljenim donacijama za decu sa Kosova i Metohije.

Po završetku liturgije, prisutni su se okupili za trpezom ljubavi, koju su pripremile vredne sestre članice Kola srpskih sestara „Majka Jugovića“.

Zajednički ručak u crkvenoj sali

Vladikin blagoslov

Posle zajedničkog ručka u crkvenoj sali, episkop Siluan je održao radni sastanak s predstavnicima nekoliko organizacija iz Njukasla. S vladikom su razgovarali članovi udruženja „Prijatelji Svete Gore Atonske“, „Udruženje pravoslavnih studenata Univerziteta u Njukaslu“ i „Društvo vizantologa Australije“.

„Vladika je upoznat s radom i vizijom ovih udruženja, pohvalio je rad njihovih članova i poželeo im svaki blagoslov“, navodi se na zvaničnoj stranici Mitropolije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here