Mleko kamile: Uskoro i u evropskim marketima

0

Posle kravljeg, kozjeg i sojinog mleka, evropski potrošači će u samoposlugama uskoro moći da kupe i kamilje mleko, za koje proizvođači tvrde da će izvesti revoluciju u prehrambenim navikama stanovnika starog kontinenta.

Kamilje mleko po hemijskom sastavu podseća na kravlje. Beduini ga piju oko litru do dve dnevno i ne osećaju glad ni žeđ.

Ono se dugo održava u svežem stanju, ima baktericidna svojstva, a u arapskim zemljama smatra se da povoljno deluje i na nervni sistem.

Iza ovog projekta stoji kompanija "Kamelišes" (Camelicious), sa sedištem u Dubaiju, čiji je cilj da izvuče korist iz jednog od retkih resursa kojih ima u izobilju na arapskom poluostrvu, preneli su mediji.

Prednosti mleka kamile su višestruke, jer je upola manje masno od kravljeg, sadrži visok nivo proteina, 10 puta više gvožđa kao i četiri do pet odsto više vitamina C.

Ranija istraživanja pokazala su da antitela iz kamiljeg mleka mogu pomoći u borbi protiv bolesti kao što su rak, sida, Alchajmerova bolest i hepatitis C.

Jedini problem, barem dosad, je bio taj što kamila ne daje dovoljno mleka za njegovu komercijalnu proizvodnju. Naučnici iz Dubaija su, međutim, i taj problem premostili, tako što su stvorili Indžaz, prvu kloniranu kamilu koja proizvodi daleko više mleka od "normalne" kamile.

I dok tek počinje da se govori o kamiljem mleku, u pojedinim samoposlugama u Evropi se već može naći čokolada sa kamiljem mlekom koja je, po mišljenju mnogih sladokusaca, izuzetnog ukusa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here