Zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško izjavio je danas u Beogradu da mnoge snage žele da Balkan i Srbiju pretvore u arenu političke konfrontacije.

Gruško je nakon sastanka sa šefom srpske dilomatije Ivicom Dačićem naveo i da te iste snage žele da ih stave pred veštački izbor između Rusije i Zapada.

„Između Srbije i Rusije i srpskog i ruskog naroda postoji iskreno istorijsko prijateljstvo i svako normalan bi mogao da se pita zašto i kome takvi dobri odnosi mogu da smetaju“, rekao je Gruško.Dvojica diplomata ocenila su tokom sastanka da dve zemlje imaju „kontakte bez presedana na najvišem političkom nivou“, kao i da je „tkivo političkog dijaloga veoma jako“, prenosi Tanjug.

Dačić je najavio da će Sergej Lavrov u Srbiju doći početkom naredne godine.

Poziv Moskve Evropi

On se osvrnuo i na odnose Rusije sa Vašingtonom i Briselom, pozvavši sve evropske države da podignu glas, u smislu bezbednosti, i da ne prihvate platformu za američke rakete.

„Direktno smo se obratili svim zainteresovanim stranama da ne dozovole da se naš zajednički kontinent pretvori u arenu konfrontacije, a to se može dogoditi ako SAD razmeste svoje oružje srednjeg dometa“, rekao je Gruško, odgovarajući na pitanje ruskih novinara.

Gruško je naveo da će približavanje raketa srednjeg dometa prema ruskoj granici uticati na strateški balans Moskve i Vašingtona.

Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova potvrdio je da na snazi ostaje inicijativa Moskve da se primeni moratorijum na razmeštanje oružja zabranjenog Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa između Moskve i Vašingtona, a koji je prestao da važi pre skoro četiri meseca.

Taj korak bi, kako dodaje, imao najveće posledice prema evropskoj bezebdnosti, zato bi ruski moratorijum na sprovodenje Sporazuma o smanjenju naoružanja sa SAD i NATO bio bitan kako ne bi dopustili da arena postane prostor za konfrontacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here