Mnogi žele slabu Srbiju

Dragana Dekić - Vesti
0
Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da nije video nikakav plan o prekrajanju granica na Balkanu.

– Nisam video nikakvu mapu, nikakav plan. To što nekima ne odgovara da o tome govore, već to pripišu Srbiji, mnogo više govori o njima nego o nama, rekao je za Fokus TV B92, komentarišući slovenački “non-pejper”. Dodao je da premijeru Slovenije Janezu Janši ne može ništa da zameri ili da ga pohvali, jer mape nije video, ističući da se zalaže za postojeće granice.

– Ja ne mogu da se saglasim sa ujedinjenjem tzv. Kosova i Albanije, moram da poštujem integritet BiH, ali mi se najviše nameće jedno pitanje. Skočili su neki iz građanskog društva. Nisu skočili na ujedinjenje Kosova i Albanije, jer vole Kurtija i nije ih to zabolelo – kazao je on.

Dodao je da njih najviše boli deo koji se odnosi na Republiku Srpsku.

– O čemu vi pričate, o nepromenjivosti granica? A vi ste promenili granice 2008. godine. Tada granice nisu nepromenjive? – pitao je Vučić.

Kad komadate Srbiju sa Zapada, to je u redu, nije “nepromenjive granice”, a kada se pominje nešto drugo, to ne može da Srbi opet ne bi dobili po nosu.

– Mislite da smo kreteni koje možete da lupate motkom u glavu – kaže predsednik i ističe da je za Srbiju mir prioritet.

Ukazao je da se govori o stvaranju velike Albanije, ali da niko na to ne reaguje i podsetio i na priče iz Prištine o tužbi protiv Srbije za genocid, ocenivši da oni koji govore tako ne žele kompromis. Vučić je istakao da neće dozvoliti pogrom i proterivanje srpskog življa.

– Srbija radi na približavanju stavova Beograda i Prištine, ali ako neko kaže da može da čeka na ishod dijaloga, što bi se nama žurilo – rekao je Vučić, komentarišući izjavu Vjose Osmani da može da čeka na rešenje.

Potvrdio je da će uskoro dva puta ići u Brisel, navodeći da je obaveza Beograda dijalog sa Prištinom pod okriljem EU.

– Stavovi Beograd i Prištine su dijametralni. Tu Brisel ne može da pomogne, ali obaveza nam je da radimo na približavanju – kazao je predsednik Srbije, objašnjavajući da nikoga ne može da natera na kompromis.

Istakao je da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da se ne sme zbog drugih stvari zaboraviti na pijetet i poštovanje prema žrtvama.

– To je bio jeziv zločin, moramo da priznamo, da prihvatimo, razumemo šta se dogodilo, da osudimo i da nam se ne ponovi. Drugo su pravni termini i to što nekima nije dovoljno kad pokažemo istinsko saučešće, već bi pravno da se obračunaju sa Srbijom da bi mogli da naplaćuju ratne odštete i stave žig našem narodu. Onda vidite da je sve to politika i etiketiranje jednog naroda – rekao je Vučić.

U Srbiji, kaže, živi značajan broj Bošnjaka, a nada se da će razumeti da država ima isti odnos prema njima, kao i prema građanima srpske nacionalnosti. Podseća da je mnogo uloženo upravo u Rašku oblast, jer je suština u putevima, prugama i bolnicama.

Osvrnuvši se na dešavanja u Crnoj Gori, zapitao je šta Srbi mogu da budu tamo, dodajući da i sada “kad izgovore rečenicu” ne mogu da budu ništa, misleći na crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića. Predsednik je primetio i da je jedina Srbija koja odgovara mnogima slomljena, bedna i opustošena, zemlja bez vojske i ekonomije, ističući da se oni nikada neće zadovoljiti Srbijom koja je snažna. Najavio je otvaranje fabrika u više gradova, navodeći južnokorejski Kjungšin holding u Smederevskoj Palanci sa 700 radnika, Vicerbo u Valjevu i Beri Kalebo u Novom Sadu. Kako je naveo, biće otvorene i fabrike u Priboju i Staroj Pazovi. Srbija u 2021. godini, prema njegovim rečima, mora da dostigne stopu rasta od šest odsto, a ako bude i 5,8, opet će biti mnogo prostora za rast plata i penzija.

Hag nas neće ponižavati

Predsednik Srbije osvrnuo se na najave iz Haga da će prijaviti Srbiju SB UN zbog nesaradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za nepoštovanje suda.

– Imamo institucije, kod nas se po zakonima predviđa izručenje optuženih za ratne zločine. Ovi ljudi nisu optuženi za to. To je pitanje odnosa prema državi. Ne dam da ponižavate Srbiju onako kako ste to radili decenijama – poručio je Vučić.

Stiže još vakcina

Vučić je najavio da će početkom nedelje stići još 211.000 Fajzerovih vakcina, a tokom sedmice još pola miliona Sinofarmovih, ocenivši da su i jedni i drugi “kao švajcarski sat” u isporukama. Očekuje još milion kineskih vakcina u maju i podseća da Srbija ima oko 15 miliona vakcina u ugovorima. Navodi da je iz Kovaks programa trebalo da stigne 96.000 vakcina, ali je došlo 57.000, jer kažu da Srbija nije ugrožena. Ne veruje da Briselu smeta da Srbija proizvodi vakcine, ali misli da “verovatno nisu oduševljeni”.