commons.wikimedia
Volfgang Amadeus Mocart

Prva koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, Mocartova opera Don Đovani igra se u martu sa novom podelom. U ulozi Dona Elvire igra sopran Katarina Jovanović, Dona Ana je Biljana Jovanović, a u ulozi Leporela pojaviće se Sava Vemić.

Predstavu u petak, 13. marta diriguje Ana Zorana Brajović. Nastupaju i hor, balet i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstavu je pre tri godine prvo na scenu Narodnog pozorišta, a potom i Madlenianuma postavio reditelj Alberto Triola, scenografiju je radio Ticijano Santi, dok je kostimograf bila Katarina Grčić Nikolić. Na obe premijere je dirigovao italijanski dirigent Marko Boemi.

Ana Zorana Brajović je stalna dirigentkinja Opere Narodnog pozorišta, u kojoj je prisutna od 1994. godine. Započela je karijeru kao pijanista, diplomirala je klavirski odsek u klasi Mirjane Šuice Babić, odsek za teoriju i magistrirala dirigentski odsek u klasi maestra Jovana Šajnovića.

Ana Zorana Brajović

U Narodnom pozorištu počela je karijeru kao dirigent i prvi put dirigovala Mocartovu Čarobnu frulu, kao najmlađi dirigent koji je stao za pult Opere u Beogradu. Dobila je Oktobarsku nagradu za dostignuća u muzičko jumetnosti, 1995. godine, kao najmlađi kandidat.

Katarina Jovanović već dvadeset i četiri godine zauzima važno mesto u evropskoj umetničkoj muzici, čemu svedoče njene mnogobrojne nagrade kao i zvanje Viteza umetnosti i književnosti francuske vlade. Nastupa u koncertnim dvoranama, na operskim scenama i festivalima Beograda, Oranža, Londona, Brizbejna, Pariza, Čikaga, Berlina…

Katarina Jovanović

Među ulogama koje je tumačila izdvajaju se Violeta Valeri, Tatjana, Lina (Stifelio), Leonora (Trubadur), Norma, Margareta, Mimi, Aida, Amelija (Bal pod maskama), Dona Ana, Vitelija, Grofica Almaviva, Elektra (Idomeneo), Madalena (Andrea Šenije), Boginja Kali (Dveglave i devojka) itd.

Katarina Jovanović je bila umetnička direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanredni profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde predaje solo pevanje, već trinaest godina.

Biljana Jovanović

Biljana Jovanović, sopran, rođena je 1993. godine u Čačku. Posle Srednje muzičke škole, Osnovne akademske i Master studije završila je u klasi vanr. prof. Katarine Jovanović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Za vreme studija, nastupa na mnogim koncertima u Zadužbini Ilije M. Kolarca, SKC-u, Beogradskoj filharmoniji, Sava Centru. U januaru 2015. godine je kao uspešnog studenta nagrađuju CLU Guarnerius i FMU.

Završnim solističkim koncertom pod pokroviteljstvom FMU i SKC-a zvanično diplomira na Osnovnim akademskim studijama 2017. godine. U oktobru 2017. godine ispred Instituta za Umetničku igru i reditelja Aleksandra Nikolića učestvuje kao solista u predstavi “Metamorfoze II” i “Žan Pol Mara – stradanje i ubistvo”.

Novembra 2017. godine, postaje član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, pod mentorstvom Prvakinje beogradske Opere dr. Sofije Pižurice, a ubrzo nakon toga u martu 2018. dobija ulogu soliste u baletu “Kraljica Margo” gde sarađuje sa maestrom Vesnom Šouc.

U međuvremenu, postaje dobitnik Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju pevača “Lazar Jovanović” pod pokroviteljstvom Kulturnog elementa. Master studije završava ulogom Dona Ane iz opere Don Đovani. Aktivni je član Organizacije JENEJART-a, koju predvode vokalni pedagozi Jasmina Trumbetaš, prvakinja beogradske opere, Jelena Vlahović, prvakinja beogradske opere i Aleksandar Nikolić, reditelj.

Decembra 2018. godine, na Velikoj Sceni Narodnog pozorišta debituje u Opereti “Slepi Miš” J. Štrausa u ulozi Rozalinde, i predstavama tekućeg repertoara (Suor Angelica, Rigoleto..)
U Junu 2019. godine, nakon 60 godina od poslednjeg izvođenja, u premijernoj podeli Konjovićeve opere “Koštana”, pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović i režiji Juga Radivojevića, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta debitovala je u ulozi Stane, i dobila kritiku da je kao mladi solista važan oslonac ove opere. (Zorica Kojić, “Danas” 2019.)

Sava Vemić

Sava Vemić (bas) je iz Beograda, gde se školovao prvo u muzičkoj školi “S. S. Mokranjac”, a potom na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i od 2014-2017 usavršava se u operskom studiju Metropoliten opere u Njujorku.

U sezoni 2019/2020 nakon Verdijevog Don Karla nastavlja da nastupa kao gost u Pariskoj operi u operama Adriana Lekuvrer (Princ Bulion) i Rigoleto (Monterone) gde je bio od aprila do jula 2020. Naredne sezone očekuju ga nastupi u minhenskom Gertnerplacteatru gde će nastupiti kao kralj Enriko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here