EPA/Stephanie Lecocq

Federika Mogerini je pozvala zemlje članice EU da što je pre moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

– Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet celog procesa približavanja Zapadnog Balkna EU – upozorila je Mogerini.

Federika Mogerini je nakon sastanka Saveta EU u Luksemburgu pozvala evropske ministre da donesu „mudru odluku“ i „bez odlaganja“ otvore pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ona je ocenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

– Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbednosti granica i budućnosti mladih – poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime