EPA/Toms Kalnins
Premijerka Estonije Kaja Kalas

Premijerka Estonije Kaja Kalas poručila je građanima da je moguć opšti nestanak električne energije ukoliko Rusija isključi baltičke države iz zajedničke mreže.

Ona je istovremeno objavila vojnu odbrambenu vežbu.

– Moramo biti spremni za to da Rusija može da isključi Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz svoje mreže za električnu energiju – rekla je Kalasova u televizijskom obraćanju.

Ona je rekla da bi bilo “mudro da se izvrše pripreme za moguća isključenja struje”, što obuhvata javne institucije, kompanije i svakog pojedinca. Kalasova je rekla da bi isključenja bila “privremena”.

Gotovo 3.000 rezervista pozvano je na godišnju sedmodnevnu vojnu vežbu, a Kalasova je naglasila da ne postoji neposredna pretnja zemlji. Ona je pozvala ruske građane koji žive u Estoniji da ignorišu pozive za odlazak u rat u Ukrajini.

– Nemojte da idete, jer nema povratka – izjavila je predsednica Vlade Estonije.

Trideset godina nakon raspada Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU, baltičke države i dalje su zavisne od Rusije u smislu stabilnosti snabdevanja električnom energijom.

Prema projektu koji je vredan 1,6 milijardi evra, Litvanija, Letonija i Estonija će odvojiti svoje elektromreže od Rusije i Belorusije 2025. godine.

6 COMMENTS

  1. “..moguć opšti nestanak električne energije ukoliko Rusija isključi baltičke države iz zajedničke mreže…”
    – Ovo su novi momenti (bar za mene) ali i vrhunski bezobrazluk i totalno političko ludilo.
    – Sve 3 baltičke države su uvele vrlo oštre sankcije Rusiji i njenim gradjanima a nalaze se u ZAJEDNIČKOJ eletro-mreži !? Pa oni nesretnici 100% zavise od ruske struje a nadmeću se u sankcijama državi čiju struju troše …

  2. To vi zaslužujete
    U svemu ste protiv Rusa
    Neka vam amerikanci obezbjede struju
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  3. A hoćete oružije da šaljete u ukrijnu
    Veliko zlo je takva politika
    Morate i ješto dobiti za uzvrat
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  4. Samo napted imaliste slobodan zivot posle pada SSSR niko vas nije dirao razvili ste drzavu da napreduje a sad se zalite pa idite pod NATO cizmu uar niste uvideli da su NATO okupatori jos u Zapadnij EU i da oni placaku reket Americi.

  5. Nigde ko u Putlera: epidemija padanja kroz prozor. Vladimir je mnogo dobar covek. Misli na prekomerno stanovnistvo – treba ga redukovati kao i na ekologiju. Sto manje fosilniog goriva. Hvala kamerad Putin. Vecno ti hvala,

  6. Pa gde si bre Ante? Alo, e si mi dobar? Tu ste negde u 2svj.ratu ti i tvoj pobratim bili. Sa okupatorom suradjivali i klali nejac. Al’ajde – demokratija je pa mos’i ti svoj bijedni intelekt da uoregnes i kao nesto da bulaznis po medijima. I to iz Zapadne Evrope. Zar ne? A? ujedas ruku koja te ‘rani. Tada Hitler a sad Putler. Prirepci su tu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here