pixabay

Stopa inflacije u Australiji se ubrzala u septembarskom kvartalu, podstaknuta višim cenama benzina, pokazuju novi zvanični podaci. Ekonomski stručnjaci smatrajuda pojačani rast cena roba i usluga vrši dodatan pritisak na Banku državnih rezervi (RBA) da možda već na narednom zasedanju ponovo podigne kamatnu stopu na gotovinu.

Kako je u sredu izvestio Australijski biro za statistiku (ABS), indeks potrošačkih cena (CPI) je porastao za 1,2 odsto u periodu jul-septembar, sa 0,8 odsto koliki je bio rast u junskom kvartalu. Zabeleženi rast je nadmašio očekivanja eksperata da će kvartalna stopa iznositi 1,1 odsto.

Po godišnjoj stopi, CPI je bio 5,4 odsto u poređenju sa šest odsto u junskom kvartalu. Ekonomisti su predvideli da će godišnja stopa rasta cena iznositi 5,3 odsto, nastavljajući pad sa vrhunca koji je bio u decembarskom kvartalu prošle godine, od 7,8 odsto.

Samo u septembru, cene su bile 5,6 odsto više nego godinu dana ranije, što je ubrzanje sa 4,9 odsto u julu i 5,2 odsto u avgustu.

ABS je saopštio da je najznačajniji rast cena u ovom kvartalu bio 7,2 odsto za gorivo, dok su kirije porasle 2,2 odsto, struja 4,2 odsto i cena novih kuća 1,3 odsto. Cene goriva su najviše porasle od marta 2022. godine, kada je došlo do naglog skoka koji se dogodio posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Za rente, koje utiču na svako treće domaćinstvo, rast je bio sporiji nego u junskom kvartalu, kada je najam nekretnina poskupeo u proseku za 2,5 odsto. Kako je saopštio ABS, najveće povećanje državne pomoći za zakupodavce, u poslednjih 30 godina, pomoglo je da se poskupljenje ublaži za 0,3 odsto.

– Vladina intervencija je, takođe, pomogla da se smanji povećanje cena električne energije. Bez rabata Fonda za olakšice za energetske račune, cene struje bi bile 18,6 odsto više u ovom kvartalu – rekla je Mišel Markard, šef odeljenja za statistiku cena ABS-a.

Državni blagajnik Džim Čalmers je istakao da iako se inflacija generalno smanjuje u odnosu na prošlogodišnji vrhunac, pokazalo se da je uporna širom sveta, pa i u Australiji. On je dodao i da bi bez vladine politike za ublažavanje rasta troškova života, CPI bio za oko pola procentnog poena viši tokom godine.

Jedan pozitivan znak je da cene i roba i usluga rastu sporije nego pre godinu dana. Što se tiče usluga, u septembarskom kvartalu su po prvi put desilo da je godišnja inflacija opala od decembarskog kvartala 2021.

„Glavni razlozi za nižu godišnju inflaciju su pad cena putovanja na odmor i smeštaj, kao i smanjenje troškova za brigu o deci zbog promena u subvenciji“, navodi ABS.

Cene voća i povrća pale su za 3,7 odsto, što je pomoglo da se smanji ukupni rast cena hrane za 0,6 odsto u ovom kvartalu.

– Bobičasto voće, grožđe i povrće za salatu, kao što su paradajz, brokoli i paprika izazvali su pad – rekla je Markard.

Inače, ANZ i CBA, dve od tri velike banke koje nisu predvidele dalje povećanje stope, sada su promenile svoj stav i predviđaju da će RBA povećati gotovinsku stopu za 25 baznih poena već sledećeg meseca, na sednici zakazanoj za 7. novembar.

NAB je jedina od najvećih banaka koja je predvidela rast stope u novembru, pre objavljivanja podataka o inflaciji. Sada iz ove banke kažu da postoji rizik i od drugog dodatnog povećanja stope. Iz Vestpaka su rekli da, iako inflacija ne pada tako brzo kao što se predviđalo, oni još uvek razmatraju da li da promene svoj stav u pogledu daljeg povećanja kamatnih stopa.

RBA je u poslednja četiri meseca ostavila kamatnu stopu na gotovinu nepromenjenom, na 4,1 odsto. Uoči objavljivanja ovonedeljnih podataka u vezi sa inflacijom, tržišta su procenjivala da su šanse da centralna banka podigne kamatnu stopu gotovine na 4,35 odsto na sastanku 7. novembra, jedan prema tri.

BROJKE

7,2%

porasla cena goriva

4,2%

više cene struje

3,7%

jeftinije voće i povrće

Stav guvernerke

Guvernerka Centralne banke Mišel Bulok je u obraćanju u Sidneju ove sedmice rekla da Odbor RBA neće oklevati da dodatno podigne kamatnu stopu na gotovinu, ukoliko dođe do značajne revizije u izgledima da inflacija ponovo krene naviše.

Rast dolara

Australijski dolar je porastao, jer su investitori povećali svoje opklade na još jedno povećanje kamatnih stopa od strane Centralne banke. U jednom trenutku se kupovao za više od 63,9 američkih centi, u odnosu na oko 63,6 američkih centi pre objavljivanja podataka o inflaciji ABS-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here