Moguća privatizacija 403 preduzeća u Srbiji

0

A radnici čekaju i čekaju svoje neisplaćene zarade
 

Sertić je za Radio-televiziju Srbije rekao da su u Južnom Bačkom okrugu stigle ponude za privatizaciju 29 preduzeća, u Pčinjskom okrugu za 17, a u Rasinskom okrugu za 20 preduzeća.

 

On je kazao da je za preduzeća u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva stiglo 365 ponuda, u prerađivačkoj industriji 359, za preduzeća koja se bave informisanjem i komunikacijom je 128 zainteresovanih, dok je manje interesovanje za oblasti kao što su umetnost, zabava, uslužne i trgovačke delatnosti.

 

"Agencija za privatizaciju će Ministarstvu privrede vrlo brzo dostaviti prvi paket preduzeća koji bi tebalo da bude privatizovan po nekom modelu", rekao je ministar Sertić.

 

On je dodao da u paketu prvih preduzeća za privatizaciju nema formalno zaposlenih.

"Postoji obaveza u nekim preduzećima prema zaposlenima. Po starom zakonu preduzeća su imala obavezu da isplate socijalne programe i sva ostala davanja po pitanju otpremnina radnicima. Tu imamo i sudske sporove koji se još vode", kazao je ministar privrede.

 

On je zamolio zaposlene u tim preduzećima za strpljenje za plate koje im se duguju i poručio da držva trenutno nema sredstava da isplaćuje naknade po tom osnovu ali da država neće ostati dužna nikome.

 

Na javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća u Srbiji stiglo je 1.732 pisama zainteresovanih za 403 preduzeća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here