Moguće trgovanje akcijama pre privatizacije JP

0

"Za ovu godinu planirana je podela akcija Telekoma i Aerodroma ‘Nikola Tesla’, dok će akcije EPS-a građani dobiti tokom 2011. godine. Izmenama Zakona predviđeno je i da prvo trgovanje akcijama bude besplatno do 31. decembra 2012. godine", rekao je Majstorović.

 

"Podela akcija Telekoma i Aerodroma ‘Nikola Tesla’ biće realizovana pošto ova preduzeća pređu u otvorena akcionarska društva (korporativizuju se), a taj rok je do 30. juna ove godine", objasnio je on.

 

Na pitanje, koja će vrednost kompanija biti osnov za podelu, Majstorović je rekao da će to kao i u slučaju "NIS"-a biti procenjena tržišna vrednost. On je izrazio uverenje da će ovo značajno uticati na razvoj srpskog tržišta kapitala, kao i na tražnju za akcijama institucionalnih investitora do pojavljivanja strateškog partnera, odnosno do momenta kada Srbija odluči da proda svoj deo kapitala.

 

Majstorović je rekao i da je planirano i osnivanje Akcionarskog fonda, istakavši da će Akcionarski fond objediniti akcije iz Akcijskog fonda i Privatizacionog registra, da će se zatim utvrditi nominalna vrednost tih akcija, a zatim i podeliti građanima.

 

I tim akcijama će građani moći da trguju na berzi, objasnio je Majstorović i dodao da postoji i alternativa da građani sačekaju Akcionarski fond da proda akcije iz svog portfelja, a zatim obezbedi novac za otkup sopstvenih akcija. Akcionarski fond sa otkupljenim akcijama neće ništa dalje da radi, već će ih jednostavno poništiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here