EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Dritan Abazović

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da bi voleo da Crna Gora dobije 43. vladu i da bi ona, bez obzira koliko će trajati, trebalo da da doprinos da se snažnije krene ka Evropskoj uniji.

– Ako se podese okolnosti i većina u crnogorskom parlamentu odluči da to radim ja, spreman sam – rekao je Abazović i nastavio:

– Nekada u politici, prelazna rešenja su istorijska rešenja… Mislim da postoje i drugi ljudi koji mogu da se uhvate u koštac i urade dobro za Crnu Goru. Ako ne bude funkcionisala 43. vlada kao tim biće to velik poraz, a ako bude funkcionisala kao tim, biće nevažno ko je nju vodio. Navijam da Crna Gora postane dosadno političko društvo.

Na pitanje da li je realno da nova vlada traje godinu dana i to do predsedničkih izbora koji bi se spojili sa vanrednim parlamentarnim, Abazović je kazao da je to put.

– Nema niko ambiciju da pravi vladu koja bi trajala do 2024. ali u ovoj godini treba pripremiti sve za izbore. U ovom trenutku nemamo kompletiranu sudsku vlast, ne znam kako neko može da misli da se tako ide na izbore – rekao je Abazović.

Kazao je i da nije kompletiran spisak 43. vlade.

Abazović je kazao i da je zadovoljan preliminarnim razgovorima koje je imao sa predstavnicima političkih partija.

On je demantovao “da se Srbi teraju iz vlade, ili Crnogorci ili manjine”.

– Svi će moći da budu deo ekipe bez ikakvih rezervi, samo da zadovolje kriterijume koji su potrebni da bi se obavljao neki posao. Moramo da vraćamo građanski imidž, mislim da je to nedostajalo prethodnoj Vladi. Moramo da vraćamo imidž evropske vlade i sekularne vlade ali i da uvažavamo verske zajednice – naveo je Abazović i dodao:

– Nisam za dve Crne Gore, već za jednu Crnu Goru.

On je naveo i da su mu dan nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju došli premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić da mu saopšte da će smeniti ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

– Gde to ima da premijer sa ministrom finansija dolazi i to saopštava. Kazao sam mu da krenu ali da znaju da će to izazvati posledice. Nakon toga su krenuli da zamene URA sa manjinskim partijama. Moje informacije su mnogo bolje, a njihove i danas pogrešne – rekao je Abazović.

On je kazao da se stvari dramatizuju oko Temeljnog ugovora i da je sa tome razgovarao sa patrijarhom SPC Porfirijem, ali da taj akt mora biti u skladu sa Ustavom i da sve treba uraditi u skladu s procedurama.

– U ovoj zemlji svako želi da pravi komplikaciju, po meni su stvari jednostavne. Sve treba u raditi u skladu sa procedurama. Što se mene tiče mislim da nova vlada to pitanje treba da stavi ad acta i ja bih to parafirao bez ikakvog problema – rekao je Abazović.

Kazao je i da ima “dovoljno municije i za Krivokapića i Spajića” ali da ne želi da je koristi “da ne bi podizao tenzije”.

– S obzirom da ja ne želim da tenzije dodatno podgrejavam, moju municiju čuvam za neki drugi period – kazao je Abazović.

On je dodao i da bi odlazak Mila Đukanovića sa čela DPS-a “doprineo da se smire tenzije u Crnoj Gori”.

– Mislim da će se to desiti, ali ne treba robovati tome da li će se desiti za mesec ili tri – rekao je Abazović i istakao i da je CG već u “postđukanovićevskoj” eri.

3 COMMENTS

  1. U cg imas nomade bez vjere tj dps I one koje zele buducnost novi zivot vjeru u familiju buducnos djece dobar bratski posted odnos sa srbijom I republikom srpskom I saradnju bez ucjena I sa albancima I sa bosnjacima tj muslimanima ali ih ovi nomadi bez vjere tj dps I sdp sabotiraju ja mislim da oni svremenom ce da izblijede kad ih vrhovni vodja napusti I pobjegne ko mu brat

  2. Teski izdajnik koji je napravio dogovor sa Milom odavno i za to dobio poprilicno para.Sada glumata po medijima i laze a vladu koji mu je Milo naredio mora da napravi po njegovim zamislima.To je srbomrzac.Sve sto je do sada radio radio je protiv srpskog naroda.Od sprecavanja da Srbi udju u vladu,do sprecavanja potpisivanja temelnog ugovora do pokusaja blokiranja ustolicenja Joanikija na Cetinju.Zivi bili pa vidjeli manjinsku vladu mora da napravi cime vracac DPS na vlast.Kad je Albanac radio u korist Srba?

    • je li Dex, jesi li ti video te pare koje je Abazovic dobio ili ti je drago sto imas mobilni telefenon pa ajde da napises nesto?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here