Z. Mirković
SVE U SRPSKOM RUHU: Zastave i nošnje dominirale halom

Dečja smotra folklora, koja je u subotu održana u Beču u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, okupila je 11 klubova i više od 700 učesnika. Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” sveukupni je pobednik smotre.

“Mokranjac”, koji je na ovo takmičenje za dečji i srednji uzrast doveo po dva folklorna ansambla i 170 igrača, pokazao je da ne mora da brine za budućnost jer među svojim mladima ima dosledne naslednike višestrukih evropskih prvaka među izvođačkim ansamblima.

Stručni žiri u sastavu Igor Gudžić, Miloš Rašić i Vladimir Milićević imao je težak zadatak da oceni mlade folklorne talente, ali su na kraju morali da podele bodove. Plasman igračkih grupa ostaće zabeležen u nekim arhivama, ali ono što deca pre svega treba da ponesu sa ovakvih manifestacija su uspomene na lepo druženje.

– Deci mnogo znače ovakve manifestacije. Mi smo u Jedinstvu mišljenja da oni treba tek da se naviknu na takmičenja i naša politika je da se deca nauče druženju, da nauče da čuvaju tradiciju i kulturu i da se bore da nekada budu i među prvima – kaže Cica Rajković, predsednica kluba Jedinstvo iz Beča.

Dodaje da u Jedinstvu sada igra oko 150 dece, ali joj je posebno zadovoljstvo što uskoro počinje da radi i grupa veterana grupa, koja je zbog tehničkih razloga imala kraći prekid.

Kolika je bila želja da se učestvuje na Dečjoj smotri folklora potvrđuju reči Nenada Šulejića, predsednika KSZS Salcburg, da je dupli autobus sa 80 sedišta doveo učesnike u Beč.

Za to je zahvalio Radničkoj komori Salcburga i Đuji Tešanović Bećirević, koja je to omogućila, kao poseban partner sa kojim neguju dobru dugogodišnju saradnju.

– Posle par godina pauze zbog korone važno je da deca sve što uče u salama, vežbaju uz umetničke rukovodioce i koreografe, pokažu na velikoj sceni, ali i da se druže – kaže Šulejić.

Tako se, podvlači, prave čvršće veze sa maticom, ali se tako i neguju srpska kultura i tradicija.

Razdragani učesnici, zadovoljni predstavnici klubova, slika je zbog koje je zadovoljan Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora.

– Utisci sa današnje smotre su fantastični… Izuzetno me raduje što je tako veliki broj ansambala bio prisutan i pored ovih otežanih uslova. Drago nam je što smo imali veliki broj predstavnika grada Beča, a posebno zadovoljstvo zbog prisustva predstavnika Srbije, koji su i pored svih obaveza izdvojili vreme da budu sa dijasporom – rekao je Stanković.

On je na prisustvu zahvalio Đorđu Milićeviću, ministru u Vladi Srbije zaduženom za dijasporu, a posebno Arnou Gujonu, direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i, kako je rekao, dugogodišnjem prijatelju kojeg uvek sa radošću dočekuju.

Mali hor Prosvjete
IGRE IZ HOMOLJA: KSD Bambi
UIGRANI: KUD Opanak Salcburg
Najmlađi članovi KUD Kolo sreće iz Graca
Mališani Jedinstva iz Beča
PONOSNO UZ TROBOJKU: KUD Mladost
IGRA UZ OSMEH: KUD “J. J. Zmaj” Feldkirh
DELIJE IZ TRAISKIRHENA: KUD Dukat
RUKA UZ RUKU: KUD Ostrog Linc

Otvoreni za sve klubove

Stanković je ukazao da Austrijski savez srpskog folklora okuplja 28 klubova i da će iduće godine taj broj porasti na 30, te da se nada da će se priključiti i ostala društva iz Austrije. On je pozvao sve klubove da se pridruže ASSF.

ŠIRI SE PORODICA: U ASSF sve više udruženja

– Pozivamo sve roditelje, predstavnike društava, da nam se što pre pridruže. Na kraju, to ne mora ni da bude u okviru saveza, ali neka dođu, sednu sa nama, da razgovaramo o otvorenim pitanjima… Neka kažu šta im je na srcu, da učinimo zajedno sve što možemo da omogućimo deci da nastupaju na ovakvim manifestacijama. Dobro došli svi – poručio je Stanković.

On je rekao da ASSF drugi put organizuje Dečju smotru.

– Bilo je smotri i ranije, ali samo u okviru Kviza za decu, pa je folklor bio malo u senci tog takmičenja. Opredelili smo se da mlađima omogućimo uslove kakve imaju izvođački ansambli. Naša deca se raduju kada se nađu na tako velikoj sceni i pred stručnim žirijem – dodao je on.

Običaji različiti, želje iste

Otvaranju smotre prisustvovali su i predstavnici austrijskih institucija, Gudrun Kugler, poslanica vladajuće Narodne partije Austrije u austrijskom parlamentu, i Renate Anderl, predsednica Radničke komore (AK). Anderl je rekla da AK podržava rad srpskih klubova i udruženja, jer želi da oni neguju tradiciju zemlje svog porekla.

– Mi se možda razlikujemo po jeziku ili običajima, ali zajedničko je da želimo dobar život, dobre uslove na poslu, da naša deca imaju šansu da se dobro obrazuju – naglasila je ona.

Ukazala je da se iduće godine održavaju izbori za AK i da je ponosna da na njima mogu da učestvuju svi, bez obzira na državljanstvo.

REZULTATI U KATEGORIJI PIONIRA

Zlatna medalja:

1. SKC “Stevan Mokranjac” za koreografiju “Igre iz Šumadije” 96,3 poena

2. KSD Bambi 94,1

3. SKC “Stevan Mokranjac” za igre iz Gnjilana 93,5

Srebrna medalja:

4. KUD Jedinstvo 86,6

5. KSZS Salcburg 81,5

Bronzana medalja:

6. Kolo sreće iz Graca 69

Specijalne nagrade

Za najbolji igrački ansambl: SKC “Stevan Mokranjac”

Za najbolju koreografiju za decu: SKC “Stevan Mokranjac”

Za najbolje pevanje u koreografiji: KUD Jedinstvo

Za najbolji muzički aranžman: KSD Bambi iz Beča

Za originalan kostim prikazan u koreografiji: SKC “Stevan Mokranjac”

ORIGINALAN KOSTIM: Jedan od ansambala SKC “Stevan Mokranjac”

Kategorija srednjih ansambala

Zlatna medalja:

1. SKC “Stevan Mokranjac” 97,5 poena

2. KSD Bambi  96,3

3. KSZS 91,1

Srebrna medalja:

4. KUD Ostrog iz Linca 89,6

5. KUD Mladost iz Leobersdorfa 89,1

6. KUD “J. J Zmaj” iz Feldkirha 84,6

7. KUD Opanak iz Salcburga 83,1

8. KUD Jedinstvo 81,5

Specijalne nagrade

Za najbolji igrački ansambl: SKC “Stevan Mokranjac”

Za najbolji prikaz običaja u koreografiji: KSD Bambi

Za najbolju izvedenu koreografiju: SKC “Stevan Mokranjac”

Za najbolji muzički aranžman: KUD Mladost i SKC “Stevan Mokranjac”

Za najbolje pevanje u koreografiji: KUD Ostrog iz Linca i SKC “Stevan Mokranjac”

Za originalni kostim: KSD Bambi

Za najbolju rekonstrukciju kostima: KSZS Salcburg

Srednji ansambl KSZS Salcburg

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here