EPA/Dumitru Doru
Moldavija

Ministar energetike Moldavije Viktor Parlikov saopštio je da ta zemlja više neće kupovati gas od ruskog “Gasproma”, pošto je uspela da kupi gorivo na evropskom tržištu.

– Više nećemo kupovati prirodni gas od “Gasproma” za teritoriju koju kontrolišu ustavne vlasti – rekao je Parlikov, obraćajući se na Evroatlantskom forumu za održivost.

Kako je istakao, republika je uspela da nabavi gas od alternativnih izvora na evropskom tržištu. Parlikov tvrdi da je gorivo kupljeno “po nižoj ceni od one koja je propisana ugovorom sa “Gaspromom'”.

Moldavske vlasti su u oktobru 2022. godine postigle dogovor sa „Gaspromom“ da produže ugovor o isporuci gasa uz reviziju duga kompanije „Moldovagaz“ u 2022. godini. „Gasprom“ je saopštio da zadržava pravo da potpuno obustavi isporuke gasa Moldaviji zbog grubog kršenja rokova za zaključivanje sporazuma o izmirenju istorijskog duga „Moldovagaza“.

U Moldaviji je na snazi vanredno stanje koje je proglašeno, između ostalog, i zbog energetske krize koja je nastala zbog problema sa nestašicom gasa i naglog rasta cena energenata.

Preduzeće „Moldovagaz“ od decembra prošle godine dobija gas iz dva izvora – od državnog preduzeća „Energokom“ i ruskog „Gasproma“. Ruski gas se šalje u Pridnjestrovlje, a ostatak Moldavije koristi gas iz rezervi.

1 COMMENT

  1. Да да
    Американци ће да им допремају скупљи гас

    Самоубилачка политика

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here