EPA/Dumitru Doru
Maja Sandu

Moldavija se suočava sa “veoma teškim trenutkom”, kazao je zamenik premijera te zemlje i upozorio da neimenovane snage pokušavaju da izazovu tenzije nakon niza eksplozija u odmetnutom regionu Pridnjestrovlje.

Niku Popesku je kazao da njegova vlada beleži “opasno pogoršanje situacije” poslednjih dana, nakon što je u ponedeljak napadnuto “ministarstvo bezbednosti” u Pridnjestrovlju.

Napadi granatama predstavljaju “veoma opasan novi trenutak u istoriji našeg regiona”, kazao je Popesku, dodajući da je u Moldaviji podignut stepen pripravnosti.

Poslednjih dana rastu strahovi da bi Moldavija i Pridnjestrovlje mogli biti uvučeni u ukrajinski konflikt, navodi britanski “Gardijan” i podseća da je većinski rusofono Pridnjestrovlje, na istoku Moldavije, pod kontrolom ruskih separatista od 1992. nakon kratkog rata kada je Moskva intervenisala na strani pobunjenika.

Prošle nedelje jedan visoki ruski vojni zvaničnik je kazao da bi preuzimanje kontrole nad istočnom Ukrajinom pomoglo Rusiji da se poveže sa Pridnjestrovljem, koje ima 453 kilometra dugačku granicu sa Ukrajinom. Nakon toga usledio je niz misterioznih eksplozija i napada na regionalno ministarstvo bezbednosti, radio toranj i jednu vojnu jedinicu.

– Naša analiza do sada pokazuje da postoje tenzije između različitih snaga unutar regiona koje žele da destabilizuju situaciju usled čega je region Pridnjestrovlja ranjiv i predstavlja rizik za Republiku Moldaviju – kazao je Popesku, koji je dodao da većina Moldavaca uključujući i one u Pridnjestrovlju ne želi da bude uvučena u rat.

Vlada Moldavije, koja nema kontrolu u Pridnjestrovlju, razmatra nekoliko teorija u vezi sa uzrokom napada, kazao je on i dodao da je moguće da se radi o provokaciji ili “rezultatu tenzija između pojedinih snaga u regionu”.

– Ne možemo tačno uperiti prst ili nekoga okriviti, ali ono što vidimo jeste da zaista postoje određene snage unutar regiona koje rade na destabilizaciji situacije.

Prema rečima Popeskua, vlasti u Pridnjestrovlju su prošle nedelje zabranile svim vojno sposobnim muškarcima da napuste region, što je on opisao kao znak da “još nismo izašli iz potencijalno opasne zone”.

Moldavija je dobila javna i privatna uverenja od Moskve da “Rusija nastavlja da priznaje teritorijalni integritet Moldavije”, kazao je on i dodao da “imajući u vidu situaciju u regionu, ostajemo u stanju visoke pripravnosti”.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova kazala je da su nedavni incidenti u Pridnjestrovlju pokušaj uvlačenja regiona u konflikt.

Regionalne proruske vlasti za napade okrivljuju Ukrajinu, dok je Kijev uperio prst u Rusiju, tvrdeći da Moskva pokušava da destabilizuje region.

Jedan visoki diplomata EU kazao je da je očigledno da iza incidenata stoji Rusija, što je stav koji je zasnovan na analizi situacije, a ne na obaveštajnim saznanjima.

– Ne smatramo da će doći do aktivnog konflikta – kazao je diplomata “ali nikad se ne zna jer je Rusija do sada radila sulude stvari”.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih država, pokušava da izađe na kraj sa velikim prilivom izbeglica i ekonomskim kolapsom usled rata koji je zaustavio 15 odsto izvoza za Rusiju i Ukrajinu.

Došlo je do naglog skoka inflacije a cena uvezenih proizvoda je porasla budući da ukrajinska luka Odesa, najjeftiniji put za transport robe, više nije dostupna.

Moldavija traži ekonomsku podršku EU, a vlada u Kišinjevu teži članstvu u evropskom bloku.

– Mi smo država sa evropskom istorijom, evropskim identitetom, evropskim jezikom – a naš rumunski jezik je već zvanični jezik u EU, što znatno olakšava stvari – kazao je Popesku, dodajući da je Moldavija dokazala da je u stanju da demokratskim putem menja vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here