Vesti
Liturgija u Rokbenku na Svetu Petku

Pravoslavni vernici obeležili su proteklog vikenda Svetu Petku, jednu od najčešćih slava kod Srba. Crkve širom Australije bile su ispunjene narodom, a naročito svečano bilo je u Rokbenku, na periferiji Melburna, u hramu koji nosi ime ove svetiteljke, zaštitinice žena, siromašnih i bolesnih.

U crkvi Svete Petke u Rokbenku, liturgiju je u nedelju služio Njegovo Preosveštenstvo episkop australijsko-novozelandski Siluan, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva Melburnskog namesništva.

Hram je ispunio veliki broj vernika koji su se okupili da proslave svoju nebesku zaštitnicu. Posle ophoda oko hrama, episkop Siluan je blagoslovio slavske darove, a ovogodišnji domaćini Budimir i Radinka Trifković su, prema starom srpskom običaju, predali četvrtinu kolača novom domaćinu za sledeću godinu, Dragi Ostojiću.

„Na kraju liturgije, vladika Siluan se obratio vernom narodu besedom o Svetoj Petki, s posebnim osvrtom na potrebu pronalaženja vremena za molitveno tihovanje u ovom često metežnom i bučnom svetu. Da putem molitvene tišine i osluškivanja u njoj glasa Božijeg, dubinski sagledamo sebe i ono što se u našem srcu nalazi. Da usrdno vapijemo Bogu da nas oslobodi svega onoga što nas odvaja i udaljava od Njega, od Njegove svespasonosne blagodati“, objavljeno je na zvaničnoj stranici Mitropolije australijsko-novozelandske.

Episkop Siluan je zatim čestitao hramovnu slavu proti Miliću Rakiću i parohijanima, posle čega je u crkvenoj Sali poslužena slavska trpeza. Upriličen je i prigodan program u kojem su nastupili mali folkloraši, a potom su se okupljeni proveselili uz muziku.

Crkvena sala je bila ispunjena
Episkop Siluan i članice Kola srpskih sestara u Rokbenku
Najmlađi folkloraši su pokazali svoje umeće

Vladika posetio manastir

U prošli petak, 27. oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, Svete Petke, episkop Siluan je posetio manastir Svetog Save u Ilajnu. Sutradan, vladika je obišao Crkvenu opštinu Svetog velikomučenika Georgija u St Albansu, u Melburnu, gde se upoznao sa dinamikom radova na freskopisu koji je u toku u ovom hramu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here