Košarkaši Monaka pobedili su Gran Kanariju u gostima sa 76:74, pa su sa 2-0 u polufinalnoj seriji stigli do velikog finala.

Izabranici Zvezdana Mitrovića sada čekaju ime rivala u borbi za trofej, ali čekaju i pobedu Zenita nad Panatinaikosom, jer bi ona značila da su stigli do Evrolige.

Ključnu razliku i prednost Monako je akumulirao serijom 17:0 u drugoj četvrtini, i otad je imao konstantno dvocifreno vođstvo.

Međutim, situacija je sa protokom vremena polako počela da se preokreće u korist Španaca, posebno u poslednjoj deonici, kada je pre svega greškama Mitrovićevih igrača, Gran Kanarija došla u priliku da anulira minus.

Drama je usledila četrdesetak sekundi pre kraja, kada je Lesor pogodio za 74:69, a Kastelo na drugoj strani brzo uzvratio za prilazak domaćih na “minus tri”. I onda, šest sekundi pre kraja, šok za šokom za Francuze, najgori mogući scenario: Bost promašuje oba penala, a Albisi u tranziciji biva fauliran pri šutu za tri sa skoro pola terena. Iskusno je postupio Francuz u toj situaciji, “navukao” igrača Monaka na faul, a onda pogodio sva tri slobodna bacanja – za egal 74:74!

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je Monako imao taman dovoljno vremena da organizuje napad i uputi šut. To je savršeno uradio Rob Grej na koga je išlo ubacivanje, a on “bez koske” pogodio iz “skraćenog kornera” preko ruke Šurne – sekund pre kraja!

Pa čak ni tada nije bio kraj ove “lude” utakmice, iako su svi igrači Monaka poskakali i krenuli sa slavljem. Gran Kanarija je imala sekund da ugrozi koš rivala, lopta je bačena sa čitavog terena na obruč francuskog tima, a tamo Okoje bio baš blizu da je preusmeri u koš.

Najefikasniji u sastavu Monaka, bili su Markos Najt sa 17, Di Bost i Džalil O’Brajan sa po 15, Demijen Inglis sa 12, a meč viner, Rob Grej devet poena. Kod Gran Kanarije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Stenli Okoje sa 15, Aleksander Belčerovski sa 12, Metju Kostelo sa 11 i Oliver Stević sa osam poena.

Vredi reći da je Monako samim plasmanom u finale došao nadomak direktnog prolaska u Evroligu, a za to će mu biti potrebno da Zenit pobedi Panatinaikos u preostalom meču elitnog takmičenja, i tako izbaci Valensiju iz Top 8. Ako, ipak, španski tim ostane u Top 8, onda će samo finalista Evrokupa u Evroligu naredne sezone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here